Friday, January 28, 2005

high-tech simligazdaság

Ma áll bíróság elé Bernie Ebbers a WorldCom nevű kommunikációs. multi volt főnöke, a nagy pénzügyi varázsló, - sikkasztás, hamis könyvelés és még egy sor vádpontban felel. Rajta kívül legalább még négy pert készít elő Elliot Spitzer, New York államügyésze, (csak ki ne nyírja valaki, mert hogy kapott már egy pár életveszélyes fenyegetést…).
Igen ám, de látva az elkövetők listáját (nem akármilyen nagyságrendű multikról van szó: Enron-tól az egykori óriástól Andersen-en (egyik legnagyobb auditáló világcég volt) át a Xerox-ig vagy Tyco-ig) gondolt egyet, és belenézett a nagy biztosítók működésébe. Hát, mit tesz isten ott is a simli. Most indul a támadás legalább egy fél tucat biztosító ügyeinek feltárására. A dolog még tavaly kezdődött, mikor a Marsh és McLennan cég (a világ első számú biztosítóinak egyike) kirúgta főnökét (Jeffrey Greenberg-et). Azóta folyik a vizsgálódás, van, aki peren kívül megegyezett, (mint ahogy az imént felsorolt multik közül is egy-kettő már túl van a megegyezésen és megúszta 200-400 millával…) De akkor is, fura egy tészta ez. Annyira, hogy a The Economist címlap-sztoriban fejtegeti az óriáscégek etikáját. Szerinte persze a multik etikusan járnak el, csak egy-két főnök nyúl mellé a lényegnek…
Soha a történelemben ennyit nem kerestek óriásvállalatok, mint manapság. A globalizálás meghozta gyümölcsét. De ha ennyit kerestek, akkor viszont mér kell még csalni is, főkönyvet hamisítani, veszteséget bevételként elkönyvelni, kuncsaftra rátukmálni a legdrágább biztosítási formát, miközben az olcsóbbal jobban járt volna? Nem értem. Persze értem. (Ha rossz a Q2, Q3 – lázadozik a közgyűlés, netán rossz pontot kap a CEO. Muszáj lopni/csalni…
De ha ez van a csúcson, a mindenki (média!) által látott főszereplők világában, akkor lejjebb mér ne simliskedhetne a fószer: nekik szabad? Akkor nekem is. Vagyis az lesz a véleménye, hogy a profitot meg lehet toldani egy kis csalással, becsapással, az üzleti etika = ki tud ügyesebben csalni. És megy a simli vándorútra.
Sajnos, az az érzésem, hogy a globalizálás a simli globalizálódását is hozta, áttekinthetetlen lett a világ, aminek árnyékában az etikának, üzleti morálnak meg annyi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home