Friday, January 28, 2005

veszélyben a blog szabadsága

Eddig az volt, hogy a blog – a világ legdemokratikusabb újságírása, azaz mindenki lehet saját újságja írója, s ennyiben blog volt minden idők legszabadabb tájékoztató műfaja. Annyira, hogy a Time az év szavának választotta a “blog” kifejezést, más lapok a blogger-ben látták az év virtuális emberét. Nem véletlenül. Az év legfontosabb hírei – többek között az első tájékoztató a cunamiról, blog-ként jelentek meg. Vagyis: lehettett/lehet örülni a teljes szabadságnak. Nem sokáig. A blog (és szabadsága veszélyes támadás célpontja lett.
Az történt ugyanis, (FT szerint) hogy az Apple Computer egyik lelkes rajongója, bizonyos Nick Ciarelli, folyamatosan bloggolt a cég új fejlesztéseiről – igen ám, de pár héttel az újabb termék megjelenése előtt. Elsőként írt az iPod-ról, meg az olcsó (500 $ alatti) komputerről – úgy hogy mire jött a nagy titok-feltáró sajtótájékoztató, a szakma, meg akit érdekelt már rég tudott a dologról. Az Apple ezt megelégelte, beperelte Ciarellit üzleti titok megsértéséért. Ha a cég nyer, az precedens lehet, más cégek is bírósághoz fognak fordulni, össztűz érheti a bloggereket, meg magát a műfajt. Ebben az esetben a blog-írást nem védi már a First Amendment, meg a Freedom of Information Act (szólásszabadság, sajtószabi) esernyője. Vége lesz a nagy szabadságnak. A blog nemcsak cenzúrázható lesz, de olyan műfaj, amit cenzúrázni kell, hiszen, a feljelentés szerint, a blog veszélyezteti a cég tulajdonát, titkait stb.
Azért ma még nem tartunk itt, csak jellemző, hogy mennyire bántja a rendszer szemét a szabadság eme kis bástyája. Nem tartunk itt, mert a védelem, (a fajsúlyos Gross, & Belsky ügyvédi iroda) valamint a mögé felsorakozó liberális erők, (pl. az Internet szabadságért évek óta küzdő Think Secret Foundation), azzal érvelnek, hogy a blogger egy hírt tett közzé, ami joga is, meg kötelessége is. A hírt, ill. annak info-tartalmát viszont nem ő lopta, hanem az Apple cég egyik bennfentesétől kapta, és mint újságíró nem adhatja ki a hír forrását.
A helyzet paradox. Egyfelől lesz egy bírósági döntés, hogy vajon a blog újságírásnak minősül-e, másfelől, hogy lehet-e, kell-e cenzúrázni. Az első a blogger társadalom óriási presztízs-nyeresége, a másik a blog műfaj óriási vesztessége, a szabadság megrablása. Ha újságírás, nem lehet korlátozni, ha nem újságírás lehet cenzúrázni. (Bár a védelem ezt is vitatja.)
Azért nem kell betojni, Ciarelli (meg a blog-szabadság) ügye nem áll rosszul. A védelem, meg a First Amendment értelmezése, meg a blogot védelmező falanx ütős érvekkel dolgozik. De azért ne bízd el magad: az Apple-feljelentés csak a jéghegy csúcsa, nagy erők vonultak már fel a blog ártatlan "játéka" ellen, hiszen a szabadság mindig veszélyes a rendszer számára. Akár milyen legyen is az a rendszer.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home