Sunday, November 27, 2011

Észak-Afrika, olajfa-forradalom - veszélyes illúziók

Mikor buktatni kezdték Mubarakot a média, Ny.EU ünnepelte a demokrácia előretörését, Libiában Algirban a franciák segítettek, Egyiptomban még a NATO is - mert hogy majd most jön a demokratikus aranykor.

Csudákat jön: aki kicsit is figyelt, rég tudta, hogy az "Iszlám testvériség" fog győzni, -(vagy addig erősködnek, - radikalizálódik a mozgalom - amíg nem ők lesznek a nyeregben.) És nemcsak Egyiptomban, egész Észak-Afrikában, - ennyit ér a olajfa-forradalom, ill a demokratikus ráolvasása.

Nem is ez a baj, hanem a rövidlátás: miből gondolták nyugaton, vagy akárhol a médiában, hogy ezekből a törzsi társadalmakból a diktatúra bukása demokráciát varázsol? Hülye nyugati illúzió: már Irakban sem stimmelt, most meg életveszélyes lesz (NATO támogatta a líbiai és egyiptomi mozgalmakat):

Még rosszabb: Izrael teljesen elszigetelődik, - utsó szövetségese Egyiptom kiesik; közben az izraeli partok előtt a tengerben olaj van, amire bukik Szíria, Libanon, Ciprus és persze Izrael. Mit gondolsz, ki fogja ezt az olajat kikapni? Illetve milyen áron?

Lefordítva ezt az egész olajfás mitológiát: mi lesz Izraellel? Nem pity-puty kérdés – mert világháborús téma. Obamának fel van adva a lecke – hogy ne nyomják bele Izraelt a tengerbe…

0 Comments:

Post a Comment

<< Home