Thursday, October 13, 2011

Fehér cigányok 2.

azért írtam fehér cigányokról, mert nemcsak én látom, (szenvedem) a nyomort. Csakhogy a publicisztikában a mélyszegénység és nyomor majdnem kizárólag roma jelenség. A fehérek legalább annyian élnek mélyszegénységben, csak nem láccik, nem írnak róluk (annyit) nem bántja senki szemét. Szociológiai félreértés vagy elfogultság? Nem tom, de bosszant. Szociológus haver mondja, hogy szerinte több, mint 50% a fehér-cigány. (Láttál már esti kajaosztáskor romát sorban állni a Batthyany téren, (Blahán, akárhol?, haléktalan szállson cigányt?)

Ugyanakkor fogalmam sincs hogyan lehetne oldani ezt a gettót, ugy értem a mélyszegénységben élők karanténját. (Túl azon, hogy munkahely kéne, meg iskola meg hasonlók) Szóval nem tom, mivel lehetne segíteni, hogy innen kikerüljenek. A homeless-törvénykezés biztos nem segít, s valahogy a társadalom is egyre inkább szegény ellenes: talán önvédelemből, jaj csak nehogy én is... - alapon.
Akár hogy is: rémes vakság, invenció-képtelenség. Előbb lesznek benyomva a nyomor mélyebb bugyraiba, mint honuk alá nyulva.
A máltai szeretetszolg. alfőnökét hallgattam, okos - mini - programokat találnak ki foglalkoztatásra, aprópénz gyártásra: legalább valami Nem hülye értelmiségi ötletelés a csak-cigány nyomorról, csirke- és malac-osztogatásról.

Jaj, ez utóbbiról jut eszembe,hogy kedvenc közgazdászom, Joseph E. Stiglitz irt meg egy hasonló kísérletet, amivel az IMF tisztviselői parádéztak Etiópiában. A legjobb szladiban laktak, terepre csak egyszer mentek ki, és kitalálták, hogy csirkéket fognak osztogatni a sivatagban lakó nyomorgóknak, meg pár adag csirke-kaját. (Zárójelben: azt nem vették észre, hogy ezeknek a népeknek életéból hiányzik a mezőgazdasági kultura minimuma - sivatagi nomádok. Meg hogy sivatagban nincs víz - amit a csirke is iszik...) Mindegy: a csirkék megdöglöttek - vizet se adtak az IMF-yuppie-k, a táp is elfogyott, nem is nagyon akartak terepen maradni, hogy tanítsák a jónépet csirke-tartás fortélyaira) Szóval megdöglöttek a csirkék, ők meg jelentették, hogy ezeken nem lehet segíteni. Stiglitz haveromtól ezernyi átok hullott a fejükre: ezek akarják a világ gazdaságát megreformálni? Jót piáltak az osztályon felüli szladiban és hazarepültek business class-on. A jónép meg halt éhen. ( A sztori Stiglitz: 'A globalizáció és visszáságai" c. könyvében található... Egyébként annak idején a rivális intézményben, a Világbanknál dolgozott.)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home