Monday, May 02, 2011

Vigyázz! kütyüid árulkodnak (de nagyon...)

Pár hónapja lebukott a Google utcákat fotózó spéci kocsija – egy korszerűbb GPS navigáló rendszerhez készítgetett élethű képeket: a kütyüdön majd - ha kész lesz - azt látod, amit ha kinézel a szélvédőn magad előtt. Aztán innen is, onnan jöttek panaszok: a fotózó autó benézett a lakásokba, élethű képeket tárolt a lakónegyedek állapotáról, - azaz az ingatlanpiacon fel lehetett használni az ár/érték arány megállapítására. Benézett a földszinti lakásokba (és ha ott valaki éppen szeretőjével randevúzik?) A legsúlyosabb vád az lett ellenük, hogy rögzítették az egyes házakból (lakásokból) indított internet üzeneteket – wi-fi környezetet, ráadásul szövegeket. A cég előbb tagadott, majd bevallotta az adatgyűjtést is megígérte, hogy törölni fogja a beszéd-. töredékeket, skájp-részleteket.

Hát nem tudom, nagy balhé lett belőle, a németeknél máig megy a pereskedés. Ugyanis az adatgyűjtés óriási üzlet: a piac lelkesen fizet ilyen „titkos” adatokért, vagyis a Google ezekkel a címlistákkal üzletel, a polgár magánéletének pedig annyi. És akkor még jól jár: lehet, hogy olyan kézbe kerülnek adatai, ahol pórul járhat, maffiától a rendőrségig tart a potenciális vevőkör, képzelheted milyen következményekkel. Olvasom, hogy egyes okos-telefonok jegyzik, hogy ki hol jár éppen, ez is rögzíthető adat, - mondhatnám valakik épp erre kíváncsiak. Facebook az arcfelismerő progi kidolgozására gyúr: na, akkor aztán mindent fognak rólad, környezetedről, munkádról, egyéni mániáidról, vásárlási, szexuális szokásaidról tudni.

Most egy újabb cégről derült ki, hogy árulkodik. Az FT (2011. ápr. 29) szerint a Tom-Tom nemcsak az utcákat, házakat, (lakásokat, smároló párokat) „lát”, de miután bemérte a városban száguldó autókat, a fotóit továbbadja a rendőrségnek.

A magánélet sérthetetlensége? Felejtsd el, már annyian figyelnek, hogy egy árulkodóval több vagy kevesebb meg se kottyan. Orwell (Szép új világ) sápadt az irigységtől: miért nem tudta ezt is kitalálni. Ott csak a Nagy Testvér figyelt téged. Ma már fél tucat figyelő szolgálat „őrzi” viselkedésed, álmaid, árú mivoltod. Még a fürdőszobádban se lehetsz egyedül. Illetve az az adat (kép) is piacra kerül. Még a fürdőszobádban se lehetsz egyedül. Illetve az az adat (kép) is piacra kerül. Benne leszel egy direkt-marketing listában, netán a tévéreklámban, vagy feltörik a lakásod, mert látták, hogy pakolsz, és mész nyaralni.

És akkor még jót mondtam.

2 Comments:

Anonymous epepe said...

Ez wifis az adatgyűjtés kissé túlértékelt. A kütyü bekapcsolója azt várja, hogy a berendezés (illetve a rá telepített erre szolgáló szoftver) azonnal mutassa meg neki, hogy éppen hol tartózkodik. A GPS chip ezen a téren verhetetlen, de működéséhez a berendezésnek "látnia" kell a GPS műholdakat, továbbá "felébredéséhez" idő kell. A lokalizáláshoz a mobiltelefon cellák (ezek egyedi azonosítóval rendelkeznek) és a wifi hotspotok (ezek egyedi azonosítója is képezhető) szintén felhasználhatók, ha ezek koordinátáit előzőleg bemérték. A Google autók a fényképek készítése közben pontosan ezt teszik.

Ha a felhasználó GPS szempontból árnyékolt helyen tartózkodik (vagy ha az akku-kapacitás megőrzése céljából kikapcsolta a készülékében a GPS chipet), a készülék ilyenkor is azonnal "lát" néhány mobil cellát és néhány wifi hotspotot. Ha a Google StreetView előzőleg az egyedi azonosítókkal együtt tárolta a cellák és a hotspotok koordinátáit, akkor a felhasználó által futtatott szoftver GPS nélkül is azonnal adhat a készülék aktuális helyzetére vonatkozó becslést, amely akár néhányszor 10 méter pontosságú is lehet. Ez a legtöbb felhasználónak tetszik, a kütyü értékes tulajdonságának tekintik.

A Google valószínűleg dönthetett volna úgy is, hogy teljesen anonim módon gyűjti a wifis adatokat, de nem ezt tette. Nem valószínű, hogy túl sokra megy az így megszerzett töredékes adatokkal. Magánélet? Annak régen vége van a Google nélkül is. A mobilszolgáltató (az előfizető nevével és címével) azt is tudja, ha mobilunkkal átmegyünk a másik szobába.

Sat May 21, 06:07:00 AM 2011  
Anonymous bölcsészhallgató said...

https://www.youtube.com/watch?v=aDycZH0CA4I&feature=player_embedded

Wed Jun 15, 12:05:00 PM 2011  

Post a Comment

<< Home