Monday, February 14, 2011

ahol nagy pénz van, ott nincsenek nők

mondják: a nagy pénz kizárja a nőket, a férfitársadalom lenyúlja a jobb posztokat. Fő bankár legfeljebb ha kettő van Európában, óriáscégek vezetői között akad néhány, - de ők a reklámozott kivételek: nő-pártiak vagyunk, nézd pl. az eBay nevű milliárdos céget, csaj vezeti… De ez csak a kirakat, valóságban ahol pénz van, oda egy nő nehezen juthat be. A németek most barkácsolnak egy olyan javaslatot, hogy az államigazgatásban, (sőt: felügyelőbizottságokban, a chef-etage-on is) legyen 30% a nők aránya. (A dolog sántít egy kicsit, - felső utasításra nem szokott menni az ilyesmi, de most ezt hagyjuk…)

Erre a kormányzati ötletre azonnal jött egy szociológus, végigkérdezett egy csomó spínét (reprezentatív felmérés) és arra jutott, hogy a nők nem nagyon akarnak főnökök lenni: csak 25%-uk vállalna CEO pozíciót, főnökséget, alfa-hím szerepet, hogy úgy mondjam. Tudják, hogy az se fenékig tejfel? Nem, csak látják, hogy ezzel még egy zsákot akasztana a társadalom a nyakukba (gyerek, háztartás, munka mellé…) Vagy érzik a társadalom titkos ellenszenvét a női górésággal szemben? Nem tudom, csak azt látom,hogy abban a pillanatban, ahogy megszületett egy ilyen praktikus javaslat, máris ott az ellen-tézis: a csajok nem akarják, vagyis ne erőltessük a nőtársadalom ellenében. Háát…. nem is tudom (szemét képmutatás…)

U.i. a FT most hozott adatokat. Szóval: a svédeknél a nagy cégek board-jában 26% a nő, de az executive board-ban - ott van ám igazán pénz, naná - szóval ott már csak 17% - az is szép persze, ugyanez németeknél 2%, indiában ugyancsak, franciáknál 7%. Szóval vagy nem engedik be őket (kiszavazzák) vagy lebeszélik, vagy belebuktatják és kiesik. Nem tom.Ami viszont érdekes: ahogy megyünk északról délre egyre kevesebb a nő. A board-on: északon, mint láttad 26% Francia: 12%, olasz: 5%. Arabokat nem is soroják. (FT: 2011. 02.21)

Labels:

2 Comments:

Blogger Malvina said...

Igen, nőpártiak (is) vagyunk, ahogy gyerekpártiak is, meg ilyen-olyan, amolyan pártiak..., és ennyi...! Talán, ha majd nem leszünk olyannyira nő- és egyéb pártiak, akkor talán..., mint ahogy a férfipártiságról pl. egy szó sem esik, aztán mégis...:)))

Wed Mar 23, 10:31:00 AM 2011  
Anonymous Abszolút Igazság said...

Nincs ebben semmi meglepő. A jelenség oka nem valamiféle nőellenes, kirekesztő hímsovi-összeesküvés, hanem az a tény, hogy a férfiak közt nagyobb a szórás a képességekben (több a nagyon jó és nagyon rossz, míg a nők közt több az átlaghoz közeli). Vagyis a legjobb állásokra a jelentkezők legjava jelentkezik és mivel ezek közt jóval több a férfi, nyilván jó eséllyel férfi is kapja meg. Az átlagos állásokért nem tülekednek annyira a legjobbak, oda már elég az átlagos képesség is. Ez természetes jelenség és pont a szexista alapú kvótázás lenne kártékony az egész társadalom számára.

Tue Feb 12, 12:10:00 PM 2013  

Post a Comment

<< Home