Sunday, January 30, 2011

a "porosz módszer" (nevelés) megérkezett Európába

Valószínű, hogy rémes PISA eredmények miatt jött el az ideje Amy Csua asszonynak (Yale-en tanár) hogy könyvet írjon két (szuperteljesítő) lánya neveléséről. Illetve. Mit kell csinálni ahhoz, hogy a gyerek felsőfokon kavarjon a suliban, egyetemen, akárhol. A két csaj – egyik zongorázik, nyilvános koncertje is volt, a másik a hegedűt nem bírta, most teniszezik. Anyu nagyon kemény: a zongi-t addig basztatta egy este (ill. alázta be lányát, hogy az bőgött és elátkozta anyját) amíg nem tudta a darabot. És lám most szuper…
Meg azzal fenyegette, hogy kibelezi teddy babáit. Nincs tévé és nincs komputerjáték, sőt a Der Spiege -interjú (2011. Nr. 3) szerint nincs sleepover (tizenhárom évesen a havernél maradni éjszakára, - csaj csajnál - kedves amerikai játszódás).
Hát ez kiverte a biztosítékot Amerikában: fel kell az ilyet jelenteni gyerekkínzásért – ilyen beszólások jöttek neki, de lesöpri. Az amerikai nevelés, - a tutujgatás, meg hogy „te akkor is a legjobb vagy ha csupa egyest hozol haza” – oda vezetett, hogy messze lemaradtak a PISA felmérésekben, matekben totálkár, funkcionális analfabétizmusban viszont csúcson: Még rosszabb, hogy az egyetemeken lejátsszák őket az első helyekről mind a kínaiak, mind a hindik . (Nincs amerikai az első tíz között…)

Gyereknek lelke is van persze, Csua néni azt nem tudja megmondani, mi kattanhat be a gyereknél egy idő után, csak a teljesítményt látja, ami szuper ugyebár. (Sok tini lesz öngyilkos Japánban a teljesítmény-kényszer miatt…) Mégis: lehet, hogy igaza van. Sőt, az amerikai permissive society rá is játszik erre (hadd legyen jó a gyereknek – és 4-6 óra tévé meg egyéb marhaságba engedik besüppedni őket. Aztán 18 évesen számon kérik hogy miért nem megy az egyetem. Hol az egyensúly a követelés (a szülői szigor, a tanulás erőltetése – kínzás – és a normál gyerekkor között? Én se tudnám megmondani. Minden esetre csua mama könyve angolul besztszeller (Battle Hymn of the Tiger Mother), németül is kijött már (Die Mutter des Erfolgs: Wie ich meinen Kindern das Siegen beibrachte)

Most kitört a nagy világverseny – Kína vs. Amerika – így aztán Csua néninek is tere nyílott, jó nagy. Józanabbak azt mondják, hogy ez a drill-re építő pedagógia elfojtja az invencióképességet, az eredetiséget – Amerika nagy előnye volt eddig, hogy ugy járt a jó fejek agya, ahogyan senkinek a világon: a nagy találmányok – ötletek – onnan jöttek: Japán, vagy most Kína csak utánozni bírnak…

Tényleg nem tudom, hogy kell csinálni. Napi 7-8 óra iskola van, (Nyuliról beszélek) utána legalább 3 óra tanulás (nagyival, vagy házitanárral – olykor) és még nyelvóra is. Totál kivan a gyerek. De még nyomatja. Mire marad ideje – idegrendszere, érzelmi kultúrája? Nem tom. Más út meg nem igen van, ha egyetemre akar kerülni… Szóval akkor mégis igaza van a „tiger mother”-nek?

Banyeg: nem egyszerű. Sőt…

6 Comments:

Blogger Malvina said...

...aztán meg van egy nemszar mondás, valami aranyféle , meg középféle útról is..., a többi meg szerintem nem átlagolható, ha a lényeg, az elvárás megvan, akkor annak kifejezésre juttatása, a módszerek bizony, igencsak környezetre, közegre és nem utolsó sorban családra és egyénre szabottak. Mint ahogy az is, hogy kik számára mi jelent teljesítményt, mit és miért tart a elfogadhatónak és/vagy szükségszerűnek be/feláldozni. De a saját példámból is tudom, hogy a mi családunkban az a hagyomány, hogy elsősorban is szeretünk, s csak másodsorban várunk el, de azt elég komolyan, és meglehetősen eszköztelenül. Nincs annál inspirálóbb - legalábbis ezt láttam/látom magamon és a lányaimon, ha annak a szemében, akit szeretünk, aki nagyon közel áll hozzánk, aki képes volt referenciaszeméllyé válni a számunkra -
elégedetlenség, a csalódottság, a beletörődöttség tompafénye helyett az elismerés ragyogása ül. persze ez is tud kegyetlennek feltűnni, mert őszinteséget, kritikai gondolkodást követel meg.

Na, egy szó mint sok, nekem nem szimpi a hölgy nevelési iskolája, már csak azért sem, mert meggyőződésem, hogy nevelni lehetetlen. Pontosabban a nevelésnek csak egy módját tartom működőképesnek, az pedig az önnevelés. Na, abból tanul, ha tanul az a komisz gyerök.

Wed Feb 02, 04:27:00 PM 2011  
Blogger alma said...

ha a gyerek 5-10 éves - mit csinálasz? Nem egyszerű az se.

Thu Feb 03, 05:08:00 PM 2011  
Blogger Unknown said...

A vasárnai Magyar Nemzetben (márc.27) Fázsy Anikónak van egy érdekes czikke: 'Ha eljön a hétfő'. A franczi iskolai oktatás hanyatlásáról és a reményteli jövőről. Hátrányos helyzetű szegény gyerekeknek olyan bentlakásos iskolákat csinálnak, ami "...hajszálpontosan olyan, mint a régi volt: rend van, tanulnak és tanítanak benne." nincs TV, internettes játékok, de van tanulás (egész nap), van mozi és színház és opera. És van vívás, lovaglás, táncz tanulás. És van óriási érdeklődés. "Az ide pályázó gyerekeket kezdetben kigúnyolta a környezetük, ma irigylik őket. Az elkövetkező években újabb húszezer férőhelyet hírdetnek meg. A bejutaás feltétele: tehetség és hátrányos helyzet. A bennmaradásé: kemény tanulás és akarat a kitörésre, a társadalmi felemelkedésre." És nálunk?

Sun Mar 27, 07:49:00 PM 2011  
Blogger Unknown said...

a magyar nemzet vasárnapi számában Fázsy Anikó érdekes cikket közöl a francziaországi állapotokról. Hogyan hanyatlaott ott is az oktatás az elmúlt években és mit tesznek most. A hátrányos helyzetü, szegény gyerekeknek szuper bentlakásos iskolákat hoztak létre, amelyek egyre népszerűbbek. Kemény munka folyik itt, nincs TV, de van lovaglás, táncztanulás, opera, mozi, kirándulás Londonba, Indiába... Érdemes elolvasni!

Thu Mar 31, 08:25:00 PM 2011  
Blogger Unknown said...

a vasárnapi magyar nemzetben a Fázsy Anikónak van egy érdekes czikke a francziaországi állapotokról. Hogyan hanyatlott ott is az oktatás az elmúlt évtizedekben, DE milyen csodák történnek ma: a hátrányos helyzetű, tehetséges és tanulni vágyó fiatalok részére elit képzésű bentlakásos iskolákat hoztak létre, ahol keményen kell tanulniuk. Nincs TV, internettes játékok, de van Opera, mozi, lovaglás, vívás, táncztanulás és kirándulás Londonba, Indiába. Olyan sikeres, hogy ősztől újabbakat hoznak létre és már 12 ezer diák fog itt tanulni. Érdemes elolvasni!

Thu Mar 31, 08:29:00 PM 2011  
Blogger alma said...

Piroschka: ez a fr. iskola isteni dolog, hát mégis csak tudják hol a kiút, nagyon teccik, köszi

Sat Apr 02, 01:33:00 PM 2011  

Post a Comment

<< Home