Saturday, November 13, 2010

Törökök? - ne jöjjenek...

Helmut Schmidt-et olvasok (Unser Jahrhundert: Ein Gespräch, 2010), amiben a Kancellár - aki ma is a Die Zeit c. liberális lap szerkesztője - egyértelművé teszi: képtelen helyzetet teremtene az amúgyis túlduzzasztott EU-ban a törökök felvétele. A ma hetvenhárom, holnap már százmilliós ország lenne a legnagyobb hatalom az Unióban, egy olyan kormánnyal, mely szép lassan sasszézik a „újraizlámosodás” (Reislamisierung) felé. (A tábornokok lecsukása ebbe az irányba mutat: a hadsereg képviselte eddig a szekuláris hatalmi rend biztosítékát – Atatürk hagyományát. Ez ugrott…)

Ráadásul a román, bolgár példából extrapolálható, mibe kerülhet egy ilyen szegény ország felzárkóztatása: nincs annyi pénz a világon.
Arról nem is beszélve, hogy már most túl van telítve török (arab) bevándorlókkal Németország, az egyesülés megoldhatatlan feladatot állítana a németek elé. A jelen helyzet stabilizálása – integráció – fontosabb, mert robbanásig feszült a helyzet. (Ld. Thilo Sarrazin: Deutschland schaft sich ab c. könyvének ma már hisztérikus vitáját, a multikulti csődjét.) Szóval ez nem fog menni.

Azért jutott eszembe ez a Damoklész kardja-helyzet mert a török elnök Angliába látogatott és kérdéseket tett fel: mi lesz az EU immár tíz éves ígérgetéseivel, mármint hogy csak álljanak sorba, majdcsak fel lesznek véve… Az EU gyáva tiszta vizet önteni a pohárba.

Egyébként: miért európai Törökország. Na jó, egy ici-pici darabja (Isztambul) oda tartozik, de a Boszporuszon túli óriás ország már nem. Akkor hogyan is? (Mert a hideg háború idején a törökök – amerikai rakétákkal – tartották sakkban az akkori az oroszokat.)

Azt is sejtem, hogy ha az EU elutasítja őket, vagy ha sokáig játssza ezt a kettős játékot (ígérgetés, és gyakorlati kizárás) akkor Törökország tényleg iszlámosodik, sőt… Már most csak az ország 30%-a kívánná az EU csatlakozást. Veszélyes ellenfél lenne. Oké, tudjuk. De az a remény se vált be, hogy a törökök majd lebeszélik muszlim barátaikat (Irán) az atombomba gyártásáról.

Egyébként pár év és a Föld iszlám lakossága túlnövi a fehérek fejlett világát. És akkor mi lesz?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home