Tuesday, August 03, 2010

'Csak második lett a VB-én... ' (pipa vagyok)


Akkor kaptam fel a vizet, mikor a riporter aszonta „csak második lett”. (Sidi Péter világbajnokságon…) Csak második. Mert a bajnok az fényévnyire áll a második és harmadik helyezettől. A második – már nem is érdekes, (Finomabban: nem ezt vártuk. Durvábban: csak ennyit vártunk szegénytől…) Hogy a közvéleményben ez így jön le, az rendben van, de hogy a médiában? – az túlzás. Nekik tudni kellene… De nincs rendben, mert a média így rombolja a közvélemény értékrendjét.

Azért lettem pipa, mert a mai versenyvilágban annyira kiegyenlítettek a mezőnyök, hogy egy-egy helyezést ezredmásodperc, ezredmilliméter dönt el. (az olimpián a 100 méteres gyorsúszás döntőjében 7-en úsztak ugyanazon a tizedmásodpercen belül – századolás révén lett eredmény.) Sidi Péter - egy kör századrészével, - ami a légpuskában századmillimétert jelent – került lejjebb. És egy ezredmilliméter vagy ezredmásodperc – már szerencse (véletlen) dolga is. (Habár – mondják - a véletlen mindig a menők mellett áll...) Mindegy: aki így lesz második (harmadik), az legalább akkora sportember (s akkora elismerést érdemel) mint a Bajnok.

Akkor meg mire a nagy mellény, meg ez a lefitymáló „csak”-ozás?

Labels:

6 Comments:

Blogger Malvina said...

Nem akarok közönséges lenni (bár miért is ne?), de más faxával nem nagy kunszt médiabirodalmat építeni... :((

Tue Aug 03, 01:33:00 PM 2010  
Blogger alma said...

milyen birodalomra gondolsz, és hogy jön ide a II. helyezett fikázásához (a zabolásomhoz) a médiaBIRODALOM más faxával. Bocsi, nem értem....

Wed Aug 04, 08:25:00 PM 2010  
Blogger Malvina said...

... hogy a média úgy építi a birodalmát, hogy közben semmi se szent neki, valós és komoly teljesítményeket, emberi erőfeszítéseket becsül alá - ahogy írod - ezredmilliméternyi, -másodpercnyi eltérések miatt. Hamis valóságot generál, és mindezt az érintett sportolók kárára (is).

Wed Aug 04, 09:59:00 PM 2010  
Anonymous Anonymous said...

Én tegnap azt olvastam egy cikk címében, hogy első helyezett lett.
Vagy nem ?
( Sorge)

Thu Aug 05, 09:27:00 PM 2010  
Blogger alma said...

Anonymus: négy számban indult, az első szám légpuska volt, ott lett második, 120 lövéses kisöblüt megnyerte, tegnap volt a 300 m.-es nagykaliberű, annak még nem tom az eredményét - kurva nehéz lehet 300 méterre lőni... (M.országon csak egy ilyen pálya van...)

Fri Aug 06, 10:42:00 AM 2010  
Anonymous Anonymous said...

Kedves Miklós!
Remélem ezeket az írásokat is lehet majd egyszer (mikor?) olvasni, olyasmi látlelet ez a társadalomról (szintén), mint a pl. a ,,Szirup" köteted írásai. (Ha pontosan idéztem.)Annyit szeretnék hozzáfűzni, ahogy látom, más is pedzegette ugyanezt, hogy a média által megjelenített értékek (lásd itt, az abszolút sikeres ember : az első helyezett) a társadalom vezető ,,rétege", a befolyásos személyek által sugallt mítosz a siker ,,társadalmáról" azaz a jelenkori kapitalizmusról, amelyben úgy gondolják, a hajtóerő amelyet érdemes állandóan középpontban állítani, érdemes erre állandóan emlékeztetni az embereket, szóval a sikeres ember mítosza. Amely a mai kapitalizmusban minél inkább már nem felhajtóerő az emberek között, mert egyre több a frusztrált, az első helyről lemaradó ember, annál inkább hangoztatják minden fórumon ennek az igazságát, elfedve a hamisságot, a kártékonyságot, stb. ami mögötte van. Gratulálok ahhoz, hogy ,,számból vetted ki a szót", mert ez a jelenség is állandóan foglalkoztat engem, és te visszaigazolod a véleményem helyességét. Hálás köszönettel: Tamás

Mon Aug 30, 10:51:00 AM 2010  

Post a Comment

<< Home