Monday, June 28, 2010

Lopott idő

légszobrász vagyok, nem egy látványos tevékenység, de nehéz műfaj, amit bárki beláthat. De nem látják be, ezért lopom hozzá az időtÍ: nem megyek be értekezletre, tanítás után rohanok a műterembe, lemondom a havert, kutyát nem én viszem le, mindenből kihúzom magam. Mert, hogy nekem légszobrászni kell. Arra ugyanis nem jár idő, idő csak a közmunkákra - családi és társadalmi végzendőkre. A lopás miatt rossz a lelkiismeretem, ami akadályoz a munkában, ezért inkább megyek az értekezletre és leviszem a kutyát, vagyis ellaufolom a melót. Amitől megint csak lelkismeret furdalásom lesz, fúr mind a kettő, nincs mese, fúrnak eszelősen, s közben emitt azt mondják: "hol az űj légszobor, amit ígértél?", amott meg hogy "miért nem jöttél el a temetésre?"

Kéne egy második idődimenzió, voltaképp lenne is, olvastam valahol, hogy kozmikus értelemben tizenhárom (vagy tizennégy?) dimenzió van, ebből csak csak kitelne egy pót-dimenzió nekem, meg légszobrász barátaimnak. Most a Héjja nász az avaron c. Ady verset légszobrozom, nedd meg milyen kacifántos meló, állandóan tizenhárom centire kell lebegnem a föld felett, csak így bírom légspatulával formázni az avart, meg a nászt, a héjjákba még bele se kezdtem. Ja, és közben állandóan fúj a szél is. A lopott idő meg fogy.

Nehéz kenyér.

6 Comments:

Blogger Malvina said...

Nem lehet, hogy, aki légszobor, az egyben időszobor is? :) Meg aztán még az is lehet, hogy ez nem más mint az "csodás köztes"! Mert csaknem lóghat állandóan felhő a szemünkbe, mint ahogy nem ácsoroghatunk folyamatosan térdig földbe süppedve sem..., a héják valószínűleg pontosan tudják ezt. :)

Mon Jun 28, 12:15:00 PM 2010  
Blogger alma said...

időszobor - ez teccik, de a héjják, hát azok szerelmesek, csak az avar az zavar

Mon Jun 28, 10:11:00 PM 2010  
Blogger Malvina said...

:D Zavar az avaron..., zavar az avarban... a héják meg a (z)avarosban ha(l)násznak. :))))

Tue Jun 29, 03:12:00 PM 2010  
Anonymous Anonymous said...

Kedves Miklós!

Vesszek meg, ha pontosan értem, mi az a légszobrászat. De a bemutatott sztorira félelmetesen illik és meg is emeli. Irigyellek is érte, mert én soha ezt a büdös életben ilyet írni nem tudok , és ilyenkor arra gondolok, hogy abbahagyom ezt az egész mini-novella szarakodást. De aztán túlteszem magam rajta, a másik, Vámos Miklósnak az írásaiból kisugárzó világkép vagy mifene, nagyon hasonlít a szavak mágikus hatását tekintve. Azaz a sorokat olvasva a végére érve egész más dimenzióba kerül, vagy emelkedik az egész írás. Köszönet érte.
Tamás

Wed Jun 30, 02:04:00 PM 2010  
Blogger alma said...

Anonymous: groteszk-szürralistáskodom csak, - értelme legfeljebb metaforikus lehetne. De ha magyaráznám, meghalna az egész

Fri Jul 02, 05:45:00 AM 2010  
Anonymous Anonymous said...

Kedves Miklós!

Örülök, hogy újfent egy hullámhosszra kerültünk. Pontosan attól jó az írás, amit írtál róla. Különben a nyárra a gyerekemnek, aki az íródeákom, más elfoglaltsága lesz, úgyhogy sajnos nem tudok jelentkezni. (Augusztus közepéig.)Még annyit: hogy az elküldött ,,mini recenziód" a ,,Csabai Mérlegben" megjelent, de ,,technikai malőr" következtében név nélkül. Szerkesztőség helyett elnézésedet kérem, gondolom nem lesz ,,örök-harag" belőle?!
További jó munkálkodást kívánok, hasonló misztikus világképet sugalló szövegekkel, a szimbolikus címekkel. A nyár további részében jó pihenést, kikapcsolódást, és főleg politikamentességet kívánok.

Tamás

Tue Jul 06, 03:13:00 PM 2010  

Post a Comment

<< Home