Wednesday, June 02, 2010

öngyilkos protesztek

Leugrott. Életben maradt. Előtte kilenc meghalt, hármat megmentettek. Nem bírták a tempót, a nyomást, a tizennyolc órás melót, se ünnep se vasárnap. A cég (Foxconn) sikeres, háromszázezer – városnyi - alkalmazott Sencsenben. (Dél-Kína - Hong-Kong szabadkereskedelmi övezetében) Sikeres, mert olcsó, jól szervezett bedolgozója az iPad-nak, meg a többi iKütyünek, telefongyártónak, alkatrészeit viszik mint a cukrot. De kibírhatatlan. A Shenzhen Post szerint egy fazon fizetéséből 150 dollárt küld haza havonta, de ha késik, 100 dolcsit levonnak, nincs betegszabi, ha lerobban mégis, egy hónapra felfüggesztik, aztán fizethet újrabeállítási díjat, - azaz fizetés helyett ő fizet a cégnek. Tucatnyian alszanak egy szobában, munkaidő tizennyolc óra. Inkább nem reggelizik, csak alhasson még egy kicsit. Eredeti felhalmozás Angliája lehetett hasonló. Itt high techben.

Namost régen (Európában) ilyenkor a szakszervezet lázongott, összeült, hogy tanácskozzanak a főnökséggel, és ha nem megy, sztrájkoljanak, mert hogy ez kibirhatatlan. Ma már ez nincs, pláne nincs Sencsenben. Mukk sincs. A totál-kuss idején egy újságíró mégis megírta az öngyilkosságok hátterét, a kizsákmányolás rémségeit, per lett belőle, a bíróság a cégnek adott igazat, az újságírót három és fél millára büntették. Csak az mentette meg, hogy az „Újságírás Határok nélkül” felplankolta az ügyet, rávették az Apple főnököt, hogy szóljon má be a bíróságnak, na akkor lett a bünti 12 cent. Társadalomtudósok egy csoportja tiltakozó peticiót publikáltak. Ekkor vált világivá a botrány. Aztán lett egy másik álruhás újságíró is, aki szörnyűségeket és jó dolgokat egyaránt talált. Hm.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az öngyilkosok még halálukban sem mernek mukkanni: zsebükben nincs cédula, hogy a szivatás miatt választották a halált, vagy hogy vegyenek fel több embert, akkor lesz talán egy hónapban két pihenőnapjuk. Nem, egy ilyen mukk sem volt. A proteszt még a halálban sem váltott szavakra. Maradt az ugrás a főépület tetejéről. Mindenki tudja, miért, senki se mondja ki (nincs három millájuk a büntire…)

A halálugrások sora fura (rémes) jövőt sejtet: ez a fajta szuper-kapitalizmus fog terjedni? (A fogalmat Robert Reich új könyvének címéből loptam: igaz ő nem ezt a „halálos” oldalt írja le jellemzésként…) Egyébként terjed: a France Telekomnál húszvalahány öngyilkos volt eddig...

De vissza Sencsenbe: Most persze világi nagy a felháborodás, magazinok írják meg, a szöveg vmi olyasmi, hogy a iPod, iPad stb.-t úgy használd, hogy csontig megszívatott melósok – és halálba ugrók – is benne vannak a bitekben, chipekben. Ami marhaság. Az iPad akkora siker (és hype), - két és félmillió fogyott pár hét alatt – senkit sem érdekel, hányan ugranak le a tetőről. (Az Apple beszállt a segítségbe: jövedelmének bizonyos százalékát a cég munkakörülményei fejlesztésére ajánlja fel.)

A cég fellendítette a korábban mélyszegény tartományt. (PR szöveg, - de tény.) Másrészt egy sor cikk szól már arról is, hogy ez egy modern üzem, tele egyre több munkafeltételeket javító cuccal. És az öngyilkossági ráta alatta marad a kínai átlagnak. (FT 2010. 05.27.)

A tizenharmadik öngyilkos már készülődik.

Labels:

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Kedves Alma ! Nem tetszik a mostani témaválasztásod.
De annyit mégis hozzáteszek a témához, - hogy a kapitalizmus mostani formája azért jobb mint a korábbi szocializmus, mert itt a szocializmustól eltérően, választási lehetőség van. Vagy mi döglünk meg, vagy a konkurencia...
( Sorge )

Wed Jun 02, 02:04:00 PM 2010  
Anonymous Anonymous said...

Kedves Miklós!

Olvastam az újabb groteszk? abszurd? írásodat, a kapitalizmus csúnyábbik arcáról, és azok erőfeszítését, akiknek ez nem tetszik. Szörnyűség, ami sok helyen történik, de az olyan értelmiségi, mint te amíg ébren tartod az írástudók lelkiismeretét, addig van értelme az írásnak. Bármilyen írásnak. Köszönet érte. És talán el lehet odázni nálunk is és máshol is a ,,tizenharmadik" szerencsétlen készülődését. Ha ez mond valamit számodra: csak így tovább!
Tamás

Fri Jun 04, 04:51:00 PM 2010  
Blogger alma said...

Kína előbb utóbb (inkább utóbb) lenyomja a fejlett országokat, akkor aztán vége az "emberarcu kapitalizmusnak". Gondolom én:)

Sat Jun 05, 05:14:00 PM 2010  
Blogger Malvina said...

"Kína előbb utóbb (inkább utóbb) lenyomja a fejlett országokat, akkor aztán vége az "emberarcu kapitalizmusnak""

Talán, ha azt gondolom, hogy minden kapitalizmus emberarcú , méghozzá olyan amilyenek azok az emberek, akik gründolják, akkor se optimista, se pesszimista nem vagyok (csak realista). Hogy aztán optimizmus és pesszimizmus közül mégis melyikhez állok közelebb, azt csak az dönti el, hogy annak belátásából, hogy az emberek változásra képesek , vajon miféle további következtetésekre jutok . :)))

Mon Jun 07, 10:58:00 AM 2010  
Anonymous Anonymous said...

Lehet, hogy az USA előbb szétesik, mint ahogy Kína utolérné a mutatók tekintetében. Hiszen ebben érdekelt szinte az egész világ. :))
(Sorge)

Tue Jun 08, 09:54:00 PM 2010  

Post a Comment

<< Home