Friday, September 24, 2010

Adósság-hiszti

Már 2009-ben mutogattam a grafikonokat hallgatóimnak, hogy az EU-nak nagy a szája (velünk szemben) – miközben akkora adósságuk van (a maastrichti szerződés olyan mértékű túllépésével) hogy hihetetlen. (Olaszország vezetett – akkor, ma is – a GDP 120%-a, az írek sem álltak jól (ma már majdnem inszolvensek), spanyol, portugál, sőt angol adóssághalmaz, - Japán (nem EU) 170%-os GDP arány - hihetetlen. Mármint az, hogy AKKOR ez senkit se érdekelt. Biztos azzal a logikával, hogy most jöjjünk ki a válságból, majd aztán rendet rakunk. De akkor is, - fura volt.

Helyette az lett, hogy tegnaptól – Németország indításával – adósság-hiszti van, halálra takarékoskodják magukat, (már akik) ami egyfelől jó (legyen tiszta lap, és legyen vége a refinanszírozásnak…) – másfelől azonban katasztrófa lehet belőle: beletakarékoskodják magukat egy újabb válságba. (Németek kivételével: ők megússzák a spórolást is, - szépen elosztják a spórolni valót 10 évre…)Persze lehet, hogy ez jól fog jönni, ha beindul a fellendülés (aminek jeleit már N.o-ban látni. De félő, hogy másutt túl akarván teljesíteni a programot, eltapossák a fellendülés kezdeményeit.

U.i. + kieg: szept 28.-án:
ez egészíti ki a japán nemzeti bank intervenciója: leértékelik a jent - ami viszont globális "curency war"-t (FT, szept 27) indít el: mindenki igazít saját pénzén. AZ egész mögött persze a dollár gyengülése áll - rémes. Habáááár: nekünk jó, az euro erősödik.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home