Tuesday, November 09, 2010

Világgazdaság: trendjelentés – oder Spiel im Roubini's-Manier

1 az aranyár 1400 dollár fölé ment (nov.9: $1422) – rekord. Oka: az euróval már megint baj van (Írország, és Portugália adóssága – azt mondják életveszélyes. (A két ország állampapírjainak hozama 6%-ról majdnem 8-ra ugrott, ami vészfékhez nyúlásra biztatja a piacot. A pénzvilág ti. egy újabb görög drámától tart (az irek robbanthatnak…). Ennek következtében az euró romlani fog. Kétlem. Az aranyár viszont: őrület…

2 de van benne rendszer - a félelem. A Világbank főnöke (Robert Zoellick, 2007-től elnöke) azt javasolja, hogy egy új Bretton-Woods rendszerre (gyakorlatilag: az aranyalapra) térjen át a világ, és akkor minden mérhető lesz és a válságokat könnyebb előre látni, fékezni, kilőni, leállítani. (FT. 2010. nov. 8)

3 A dollár-árfolyam – euro-hiszti. Az egészből annyi igaz lehet, hogy a dollár-árfolyamát a Fed csökkenteni akarja – Bernanke (Fed főnök) ezért nyomott 600 milliárd dollár plusz pénzt a gazdaságba (voltaképp pénzt nyomtatott: államkötvényeket vásárolt fel, ezzel a dollár árfolyamot csökkentette. A többi ország is nekiláthat valutája árfolyam-csökkentésének… Az euro-val kapcsolatos félelmek miatt eladási mánia indulásától félnek.(vagyis attól félnek, hogy gyengül megint az euró – ami persze jó az exportnak: Németország megint nyer rajta. (4%-os GDP fejlődés van a németeknél…)

Ami valuták-háborújához vezethet. Európa ellenáll, Kína ellenáll, - a csata most kezdődik az állások kiépítésével. (G20 tanácskozás egyik fő témája.

4 Szöul: G20 tanácskozás – és a free trade. Amerika-Németország vita. Eddig a free trade elve uralkodott, a válság óta nőtt a protekcionizmus tendenciája (és veszélye). Amerika szerint vannak olyan nagyhatalmak, melyeknek tul nagy a kereskedelmi mérleg plusza, illetve, túl nagy a deficitje. Amerika javaslata: legyen 4%plusz a kereskedelmi mérleg felső határa, aki ezen túl lép, az kap a fejére. És legyen egy negatív 4% is, (aki a deficitet lefelé lépi túl, az is szankcionálható legyen. (Ez Geithner amerikai pü miniszter és Obama elnök ötlete a G20-ra – a németek hevesen tiltakoznak, franciák csöndesen a németek oldalán, a kínaiak hallani se akarnak róla.) Ha ez bejönne, az véget vetne a free trade rezsimnek, elszabadulna a protekcionizmus. (Kicsiben már ma is több száz protekcionista intézkedés van érvényben 2008 óta.) (Der Spiegel, 2010, Nr. 45)

5 Kína: nem engedi pénzét felértékelődni – manipulálja a jüant (a renmimbi-t). Ami részben igaz, ez segíti a kínai exportot. De Kína azt mondja, hogy tíz év már óriási szívességet tett a nyugatnak: megnyitotta a nyugati tőkebeáramlás előtt a kapukat (FDI: foreign direct investment) – amivel halálos veszedelemnek tette ki a kínai (állami) ipart. Persze tudatosan: tanúlják meg hogy kell versenyképesnek lenni a nyugati tőkével, vagy pusztuljanak, mondta kedvesen a kínai vezetés. Ez a belső harc ma is folyik, ezért vannak bérviták Kínában – és ezért lett munkaerőhiány Sanghajban és Dél-Kínában: ilyen kevés pénzért – mondják a kínai vidékiek – nem megyünk oda dolgozni. Vagyis Kína most épp csendes polgárháború időszakát éli (most nyeli le az FDI békáját, - miközben persze lopja a szabadalmakat, meg elköveti mindazt a szabálytalanságot, amit az „eredeti felhalmozásban” Angliától Németországig mindenütt elkövettek…) De a valutában bekeményít – adja persze olcsóbban is, figyeljétek meg, csak most kicsit adni kell az „arc megőrzésére” is. (Ezeket az érveket Martin Jacques: When China Rules the World. (2009. London) c. nagyszerű könyvéből loptam.)

6 Kína és az eladósodás. Érdekes kínai hír, hogy a többezer kilométeres high speed vasútháló tervét Peking felülvizsgálatra küldte el több szervnek: túl drága, túl sok (kihasználhatatlan), inkább hagyományos vasutakat fejlesszék.
A high speed – sinkanzen – vasút presztízsberuházásnak minősült mára (a tartományok mindegyike akar magának ilyen csoda-vasutat…)
Nekem ebből az a tanulság adódik, hogy Kína belső piaca eladósodik, - legalábbis attól félnek, hogy ez a tendencia felgyorsul. Márcsak ezért is szarnak a külvilágra. (Egy – 1,4 milliárdos - kontinens megteheti…) Ha valóban lesz eladósodás, akkor Kína tényleg piacra dobja a nála lévő amerikai állampapírokat – eladja őket, és ezzel a dollár értéke tovább csökken, amerika versenyképessége ugyancsak.) De ez csak távoli rémálom.

Labels:

4 Comments:

Blogger Malvina said...

Nagyon izgalmas..., most aztán morfondírozhatok rajta, hogy a közeljövőre milyen kabátot is szerezzek be magamnak...:D

Thu Nov 11, 02:13:00 PM 2010  
Blogger alma said...

állítólag a kiegészítők fontosabbak mint a kabát:)

Fri Nov 12, 09:28:00 PM 2010  
Blogger Malvina said...

...és mitteszisten, ma elmentem valami kifejezetten könnyed, lezser kabátot nézni magamnak, kifejezetten könnyed és lezser összegért..., majd kétórás keringés után hazaérkeztem egy kifejezetten decens, mégis huncutul formázott és színezett sálkendővel...és most több mint elégedett vagyok... :D

Sun Nov 14, 05:37:00 PM 2010  
Blogger alma said...

gondolom decens, könnyed árral...

Sun Nov 14, 06:49:00 PM 2010  

Post a Comment

<< Home