Friday, November 26, 2010

lógnak a szeren (Kina a Neten)

Az FT szerint (2010.nov.18) Kínában 420 millióan kavarnak a hálón az 1.3 milliárdból, ami azért nem piskóta. Ráadásul 83% otthonról klikkel. Ami őrület, hiszen a lakosság egyharmada falusi – eszerint előbb kapcsoltak, mint a városiak…
Eddig jobbára csak a hatóságok cenzúrázó kedvéről, a Google fingatásáról lehetett olvasni. E számok ismeretében viszont most arra kell gondolnom, hogy e robbanásnak egy sor kulturális előfeltételre is lehetett. Először is a computer literacy felételezi a normál íráskészséget, - aminek beszerzése - tekintve a kínai jel-írást, - nem is olyan egyszerű teljesítmény. Aztán a hardverrel való ellátottság: honnan lett hirtelen ennyi gép, vonal, hozzáférést biztosító egyéb rendszer? (A Lenovo cég 2005-ben vette meg az IBM laptop – ThinkPad - gyártását, és közben a világ negyedik legnagyobb IT technológiai óriása lett.)
Ez a négyszáz millió nemcsak lakást, társat, tévét vagy autót keres a Neten – sztem egy részük emilezik és blogol is. (A számok itt is elképesztőek, ha csak tíz százaléka blogol, az is negyven millió…) Ennyit talán már most is csak nehezen lehet ellenőrizni, még pár év és képtelenség lesz. Az egyikben – persze angol átíratban, ami nem ugyanaz – egy helyi nagyság fia dicsekszik apja hatalmával, a blogoszféra felfedezi, rászállnak, apuka megy a bíróságra: nem szaroznak. Ami még csak nem is szimptóma, - lehet, hogy manipulált hír – de elképzelhető. A blogoszféra beindult, sokféle irányba, ellenzéki de pro-kormány tartalmakkal egyetemben. De akkor is, régi módszerekkel már most se lehet kezelni a helyzetet. Kell-e egyáltalán, habár a konfuciánus rendszerben a stabilitás a legfőbb szempont, - vagyis fogalmam sincs mit fognak csinálni. De van pár ezer éves tapasztalatuk – igaz azt nem IT-re fazonírozták. A lap mutat példákat is (angol nyelvű blogok pl. QQ, Sina Microblog) – az ember csak ámul, pedig nem kellene. Sokan jósolják, hogy Kína átalakulás előtt áll: nem már benne van. Sőt – ha a high speed vasutprojektet meg a pár hete zárult repülőgyártó kiállítást is ide veszem: hát csak rohanhatunk a szemüvegért, hogy értsük, hogy is van ez.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home