Monday, February 28, 2011

egy ország leáll

Japánról van szó. Exportja egy év alatt 10%-ot, kereskedelmi egyenlege 52%-ot esett vissza, és a gyerektermelés ugyanígy lelassult. (hivatalosan 0.5 a születési ráta, sztem valójában ennél kevesebb, 40 év múlva fele az ország háromnegyede lesz nyugdíjas. A fiatalok nem akarnak gyereket – nem a dolce vita csábítása miatt: hanem mert drámaian megugrott az idősek eltartásának költsége, gyakorlatilag nem marad pénz a gyerekre.
De miért esett vissza ilyen hirtelen? Igaz, tíz év óta csak stagnált, aztán az elmúlt évben felgyorsult a hanyatlás: Nagyon úgy néz ki, hogy a „szamuráj/hightec”-modell – a középkori társadalmi struktúra és a legmodernebb ipari szerkezet amalgámja - kifulladt, nincs, ami életben tartsa. Ázsiából Kína szorítja ki, a világból pedig az invenció hiánya. Húsz éve még rettegtünk a „sárga veszedelemtől”, Japán világhódító előretörésétől. Ma már attól kell félni, hogy harmadrendű hatalommá zsugorodik. Amivel viszont felborul a csendes óceáni térség hatalmi egyensúlya.
Japán sorsa – írás a falon: a fejlett országokat is ez a sors fenyegeti. Bár USA fiatal ország (Japánhoz képest), de a megtorpanás, (vagy finomabban: a világot vezető pozíció elvesztése) őket is fenyegeti.
Mindemellett a szigetországban szex is kevésbé vonzó - ja, ebbe a 14 órás munkaidő is bedolgozik, meg a spermahiány. Ami valamiért megjelent. Mondják - nem tudom...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home