Sunday, September 11, 2011

Még több plázzát!

Egy fenét, csak hülyéskedek. Olvasom, hogy Pest-Budán jelenleg hat új bevásárló központ van engedélyezés alatt, (vidéken is szaporodnak, bár azokat a számokat nem ismerem.) Sztem már ma túl sok van belülük, aminek egyik következménye a kis boltok lehúzott redőnye, ilyen üzletekkel teli egykori utcák, a környék elnéptelenedik, mint sétáló utca. Másrészt persze én is tudom: kényelmes – egy helyen mindent megkapsz.
Mégis sírok a kis boltokért. A faluban, ahol lakom időnként, van egy kis mindenes, ahol a tulajdnéni arról panaszkodik, hogy mivel nincs pénz egyre kisebb a forgalom lehet, hogy neki is be kell zárnia. Mivel nemcsak a pénz kevés, de a vásárlók is elpártolnak tőla: bemennek Tapolcára a szupermarketbe és ott vásárolnak,- ő meg hoppon marad.

Oké, az ő kockázata. De ebben a kis boltban az a rend, hogy a jónép fele úgy vásárol, hogy felíratja a nénivel, - (azaz: hitelbe) aztán mikor jön a pénz (nyugdíj, segély) egyben kifizeti. A szupermárketben ilyen nincs. Hol fogja venni (feliratni) a tejet, mackó-sajtot meg husz deka kolbászt? Hát ezért sírok a kis boltokért. A szupermarket túlépítés nagy pusztítást csinál a társadalom finomszövetében, amit ma még senki se tud elképzelni, holnap meg már késő. Még pesten is látni rémes hatását (Kossuth L. utca pl) - lepusztult az egykori sétáló utca, társasági "korzó"...
Biztos lenne hivatal, ami kiszámíthataná, hogy mennyi szupermarket szám az optimális egy egy város (régió) kiszolgálásra, és engedélyeit ennek megfelelően adná ki.

Lenne, jó lenne.

2 Comments:

Anonymous bölcsészhallgató said...

(Mikor volt sétálóutca a Kossuth Lajos?)

Tue Sep 13, 10:18:00 PM 2011  
Blogger alma said...

nem olyan sétáló utca, amin tilos a forgalom, nincs villamos, meg auto, hanem a járda: a 70-es évektől a rendszerváltásig (és talán még egy darabig) ott strabancolt a középkoru fiatalság (30 évesek csajoztak, vásároltak, házaspárok butort vettek - volt ott egy NDK-as butorszalon, akkor menő volt) és "előkelő" (cool) cuccok (ruhadarabok,...)
rég volt, az tény, ahhoz képest néz ki rémesen.

Fri Sep 16, 07:00:00 PM 2011  

Post a Comment

<< Home