Saturday, May 04, 2013

NDK-ás nagyregény

francokat NDK-ás, csak e családregény nagyobbik fele ott játszódik. Ruge: A fogyatkozó fény idején (2012) c. jó regényéről beszélek. Matematikus az író, SZibériában született (fater ott volt Gulág lakó...) - és nagyon jól csinálja, mindjárt elsőre. Az inditás rémes, jegesen hideg: 1989: Kurt (nagypapa? apa?) valamikor híres történész, ma totál demens (bebrunyál, nem tud beszélni...) Alexander azért látogatja mert el akarja tünteti nagyfater kompromittáló fotóit - Alex anyja meztelenül, dugás közben stb.
A regény különböző időmetszetekben iródik. 1989 (a fal leomlása előtt) aztán Mexiko 1948, két emigráns várja, hogy a párt hazahívja - rémes ffi és okos nő (nyelvet beszél) - persze ott, Mexikóban kizárják a pártból valami piszlicsári ügy miatt, az emigránsok többségét már hazahívták, végre ők is mennek - a tök bizonytalanba. (Zsidó orovosok perse Moszkvában - Berlnben is hat...) Wilhelm - aki itt, Mexikóban dekkolt - betonfejű funkci lesz, felesége Charlotte - másképp, de ua.

szóval: időmetszetek és családmetszetek (egyik fejezet a kis Alexanderről - nézőpont-váltásban: mindent a gyerek szemével látunk. Markus az unoka - csak a Doom meg a buli érdekli, huligánkodik Berlinben, anyját otthagyta Alexander, uj apját (pap) utálja: nagyon jó figura: az egész kelet-német összeomlás - benne van.

majd még jövök, most kb. a felénél tartok és ámuldozom: hogy lehet valaki egy pillanat alatt író (jó író...)?

Kieg:
mondtam, hogy jövök még. Hápersze - mert a regény közepétől néhány fejezeten át - NDK-s hétköznapok, de csak az elit életében - szürkék, sablonosak (karácsonyt ünnepelnek, a nők irigykednek egymásra, a szektás komcsi szemétkedik) és van egy Mexikói betét 2001-ből, hótunalom - már majdnem letettem a regény: még reménykedem.

Kicsit később - miután elolvastam az egészet:
A regény kvalitása: hullámzó, vannak Pazar részek (a szülinap, Irina halála-temetése, Markus egy technobuliban (kox és pia, szex-keresés) máskor uncsi NDK-s hétköznapok. Legnagyobb baja h ő csak ennek a funkci felső tízezernek az életét rajzolja, hogy az NDK-ás átlapolgárok milyenek, arról fogalmunk se nincsen. De a funkci réteg tagoltsága – hiper beton Wilhelm, meg a körzet komcsijai, meg Charlotte egyre jobban beborul (diliházba akrja rakatni Wilhelmet) – szóval ez meg van csinálva azért. (A nagyit már otthonba rakták…)

nagy családregény, de nem Buddenbrook, ahogy egyesek (németek) írják.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home