Tuesday, March 15, 2005

csak akkor irogass emileket, ha tudod titkosítani

A Boeing kirúgta főnökét, mert fény derült egy ártatlan liezonra a 68 éves, válófélben lévő sztár-menedzser és egy ezer mérföldnyire dolgozó al-főnök asszony között (48 éves, szingli) között.
Fény derült? Csak ha finomkodni akarunk. Magyarán: belekotortak a főnök emiljeibe, oszt találtak ezt meg azt, rohantak vele az igazgató-tanácsba feljelenteni, ott aztán meg is hozták a döntést. A CEO nem tagadott, azonnal lemondott (amire megkérték) és elhúzott (2.1 millával). Állítólag a Wall Street Journal egyik szerkesztője megjegyezte: ha ez a főnök netán Airbus-nál (Franciaországban) dolgozott volna még fizetésemelést is kapott volna. (Ami persze csak vicc…) A lebukott pár női tagja – egyelőre úgy látszik – marad. A CEO-t meghurcolták, - neokonék csámcsogják, fényképével tele van a sajtó, világszenzáció lett. Az már nem baj, hogy egy éve ugyanez a cég a Pentagon megvesztegetéséért került címoldalra.
Azt viszont senki se kérdezte, hogy mi van a levéltitokkal, meg hogy szabad-e turkálni más emiljében, meg érdemes-e feljelentős kollégát tartani a házban? Nem kérdezte senki, mert hogy ezt szabad, sőt kötelesség: ma már külön kütyü figyeli a cégen belüli emil-forgalmat, mellette-felette olykor még van kiértékelő osztály is, nehogy má… Ezen túlmenően persze van jogod a magánélethez, és van természetesen mindenféle szabadságjogod is….
Túl a love story-n, íme a tanulság: jegyezd meg, az emil nyilvános publikációs forma, olyan, mint valami média: nagyon sokan olvassák, sokféle fórumon, sokféle szempontból. Itt nincs olyan, hogy levéltitok. Hiába van benne a szabadságjogokban. Csak az elmúlt két évben hány – különböző tartalmú – botrány kiváltó oka, bizonyító anyaga volt az emil! Ha tehát bizalmas dolgokat irogatsz, szerezz be hozzá egy titkosító programocskát. A Big Brother nem a tévében van, ott kotor a leveleid között. A fenti esetben a cég etikai kódexét védte, máskor a pornográfia ellen küzd, vagy a terrorizmus ellen harcolt. Te meg csak gyanús lehetsz. De gondolom ezt már te is sejted…De ha így megy a dolog, egy idő után már a titkosító szerkentyű sem lesz elég. Ezért aztán lehet, hogy fel fog lendülni a hagyományos (kopertás, bélyeges, lassú) postai levélforgalom. Abba ugyanis már nem kukkol senki.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

ferr ützlet mindent és semmit- mert megtehetem ....

--Ez az e-mail uzenet kulso e-mail cimrol erkezett - ellenorizze
hitelesseget. A Tesco jogosult minden e-mail kommunikacio monitorozasara es
rogzitesere.
This email is from the Internet - check that it is genuine. Tesco may
monitor and record all emails.

--- Nyilatkozat ---
Ebben az e-mailben kozolt informaciok bizalmas jelleguek. A Tesco jogosult
minden e-mail kommunikacio monitorozasara es rogzitesere. Az e-mail uzenet
tartalma a felado nezeteit tukrozi, amely nem feltetlenul egyezik meg a Tesco
nezeteivel.
TESCO-GLOBAL ARUHAZAK RT., Budaors, 2040 Kinizsi ut 1-3, 10307078-2-44.
--- Disclaimer ---
This is a confidential e-mail. Tesco may monitor and record all e-mails. The
views expressed in this e-mail are those of the sender and not Tesco.
TESCO-GLOBAL ARUHAZAK RT., Budaors, 2040 Kinizsi ut 1-3, 10307078-2-44.

Tue Aug 25, 02:28:00 PM 2009  

Post a Comment

<< Home