Tuesday, May 23, 2006

a gyerek kérdezne de nincs kitől, Igy aztán kornyadozik...

tele vannak kérdésekkel, szorongásokkal.. Mit kell csinálni, ha barátom csak éjszakára akar velem maradni, mit ha impotens az első alkalommal, mit ha nem áll el a vérzésem, mit ha a csajok csak kineveetnek, miért szégyen ha szerelmes vagyok, de fülig, és mit kell tenni ha érzem, hogy el akar hagyni? - stb.
Tele vannak rejtélyes ügyekkel, de otthon sem ezek, sem más kérdések nem tehetők fel. Pláne nem a bonyolultabbak. Pl. Nádas irja egyik nőszereplőjéről, hogy anyja még azt sem merte neki megmondani, hogy "vérezni fogszi, aranyom." Mert szégyelte. A családok ötven százalékában meg csak egy szülő (anya) van, arra sem lehet mindent ráaggatni, - egyébként a frusztrációból (szülőiből) születő válaszok nem is biztos, hogy jók lesznek.Szóval nincs kitől. Órámon - ilyen-olyan elemzések kapcsán, harmadik személyben, a szereplők bonyolult ügyeivel kapcsolatban - kúszott elő egy-egy kérdés, - akkor kapcsoltam (döbbentem meg), hogy te Úristen, ezek hová forduljanak ha lelki, testi gondjaik vannak? És bár vihogtak olykor, de hálásak voltak az irodalomba bújtatott válaszokért, a lélek, a test kínos (természetes) konfliktusait érintő jegyzeteimért. Pedig nem is lehettem igazán nyilt.
Egymást hülyitik persze, - és még jó ha van ilyen. Ha van megbizható barát/barátnő - mert az is kimegy a divatből (mármint a testi-lelki jóbarátság: gyorsan elárulják egymást), és akkor marad a Kiskegyed, a pornó-rovat, pornó-site, meg a geng, ami természetesen "jobban tudja", miújság, és teletömik a fejét (szívét) marha tételekkel. Régen is igy volt, de az 50%-os egyszülős családokban ez valahogy komolyabb gubanc. Ráadásul átörökíti a magára maradt szülő saját sorsát gyerekeire - nem részletezem, bár kéne.
Persze azt a bábszinházat is el tudom képzelni, hogyan folyik egy erotika-szex-családi élet OF óra az iskolában (Tisztelet a kivételnek...) A tanár/tanárnő majd elsülyed a szégyenkezéstől, mikor a köt.anyagot leadja, - közben a gyerekek röhögnek, cikizik a tanárt/tanárnőt, közben aki vágyakozna egy őszinte szóra kornyadozik az órán és úgy tesz, mintha ő is csak röhögne. Mert felnőttek vagyunk, kivülről tudjuk az összes pornó figurát. Csak a lényegről fogalmunk sincs, de nem is fontos. Megvagyunk anélkül...
Rossz kedvű vagyok - ennyire nem rossz a dolog, de romlik, és olyan társadalmi habitust alakit fokozatosan, ami elrontja a szerelmi életet, az érzelmi kultúrát. Lassan de biztosan. Nincs kihez fordulni.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

ez tenyleg nagyon aktualis tema. angliaban volt is egy musor, a cime: let's talk sex (8-10 resszel). annyira komolyan vettek a musort, h nem is reklamoztak kozben (nem a bbc volt, ahol nem is szoktak, hanem channel 4 talan) a lenyege pont a szexualis neveles volt. persze, kiderult mennyire pruden veszik a tanarok a felvilagosito orakat, ettol persze a gyerekeknek is elment az egesztol a kedvuk vagy nem vedekeztek mikor csinaltak es terhesek lettek. a legjobb az volt, mikor angol 14, 15 eves diakokat elvittek hollandiaba, hogy megnezzek ott hogy zajlik a felvilagositas. veluk egykorukakkal kezdtek, az iszonyu gyakorlatias/lenyegretoro volt, ott huledeztek. aztan egeszen kicsi (6-7 eves) gyerekek orajara is beultek. a vegere azt mondtak, hogy ugy kene csinalni naluk is, mint hollandiaban. raadasul megkerdeztek az utca emberet is, mit gondol, van e sexual education a suliban. es egy csomoan nem tudtak ra valaszolni, vagy ravagtak, hogy psze bioszon.. de a hollandoktol igazan lenne mit tanulni, mert ott tenyleg nagyon jol csinaljak!

Tue May 23, 09:55:00 PM 2006  

Post a Comment

<< Home