Monday, June 11, 2012

Könyvek

Festetés több ezer könyvvel: rakodással indul, zárul. Egy darabig rendben megy a meló, (polc megjelölve, dobozba visszarendezhetően belerakva – vagyis minden ugyanolyan lesz mint volt: profik csinálják). Ám egy idő után zabos leszek, vagdosom ki a 30 éve kézbe nem vetteket. (Pl. Tieck összes művek, Global Reach ős-globalizációs könyv). Haver csóválja a fejét: könyvet nem dobunk ki. Aztán kisül, hogy mikor ő költözött, a fél könyvtár nála is a kukában végezte – mert az antikosnak nem kellett.


Nincs értéke a könyvnek, mondják, hogy az olvasási szokások változtak, de közben rájöttem, hogy a több ezer könyv csak díszlet életemhez, funkciója legfeljebb 25%-ának van. Mondták is régebben, hogy nem kell annyi könyvet begyűjteni, de nem hittem. Most már tudom.

E mészárlás hátulütője, hogy ha valamit kidobok, az tuti, hogy másnap hiányozni fog, valamihez biztosan kell, és verem a fejem a falba, hogy pont most dobtam ki.

De ezek csak maszek hasfájások. Igaziból az van, hogy leértékelődött a könyvek presztízse. Antikos nem veszi, - amúgy is megy tönkre, minek siettetni különféle bóvlikkal – nincs kinek ajándékozni (mindenkinek tele van a panelje). Egyáltalán: hol van már az a láz, hogy megjelenéskor rögvest le kell csapni egy-egy jobb könyvre, mert másnap már csak az utánnyomásban reménykedhetsz. (Kiadók is mennek tönkre – amúgy meg ki nem?)

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ezt nagyon átérzem. Most fogok összeköltözni, és az egyik nagy kérdőjel, hogy kinek a könyvei férnek fel a polcra - barátnőmé, vagy enyém. Vagy keveredjenek és szelektáljunk? Közben mindketten a netes hírgyűjtőket olvassuk elsősorban, egy regény meg csak egyszer használatos...

HV

Tue Jun 12, 10:24:00 AM 2012  
Blogger alma said...

mi az h netes hírgyüjtő vs egyszer használatos - mér zárja ki az egyik a msáikat? Nem érteeeeeeem, bocs, alma

Tue Jun 12, 02:31:00 PM 2012  
Blogger KapitányG said...

Jaj, ne, ne dobd ki őket!
Az én könyveim egy (nem kicsi) része már 18 éve tárolódik a fiam biatorbágyi padlásán.
Olykor, ha nagyon hiányzik valamelyik - ami gyakran előfordul -, elkezdek kotorni kedvenc internetes antikváriumom kínálatában, hátha találok belőle egy példányt. És ha igen, azonnal megrendelem.
Szaporodnak a dupla példányaim...

Thu Jun 14, 08:12:00 AM 2012  
Blogger alma said...

Kapitány:
na jó, repült L. Tieck vál.műv óhéber német kiadásban. Hápersze másnap kellett a Verkehrte Welt c. drámája - könyv meg már rég emésztőbe lehetett.
De azért szorgalmasan dobázom őket kifelé. Szív fáj, nyafi nincs:)))

Fri Jun 15, 06:36:00 PM 2012  
Anonymous Timi said...

Két éve kaptam egy raklapnyi francia nyelvű könyvet, ismerős ismerőse vált meg tőlük valahol Pest megyében. Nagyon megörültem, van köztük 100 éves kötet, klasszikustól számomra ismeretlen szerzőig. Sherlock Holmes-fíling egy ismeretlen ember olvasmányaiban kutatni és rájönni, milyen az ízlése, és vajon miért szerezte be, pláne miért dobta ki ezeket.

Mon Jul 02, 01:27:00 PM 2012  
Anonymous Anonymous said...

én is azt mondtam festés után, hogy na innentől e-book.. (egyre több szépirodalom is fellelhető... sőt volt olyan kamaszként olvasott, amit már csak e-könyvben tudtam beszerezni)
Úgy döntöttem albumok, verses- és gyerekkönyvek kellenek papír alapon is, de alapvetően a digitális technikára kell berendezkedni. Imádom, hogy nagyon nagyon sok könyv nálam lehet egy kis kütyüben, angolokhoz meg kapásból ott egy értelmező szótár (jól jön buszon, nyaraláskor, stb.
Kár, hogy a magyar kortársak nem feltétlen jelennek meg e-könyvben és főleg drágák :(

Wed Jul 18, 08:38:00 PM 2012  
Blogger alma said...

anonymuszÍ:
van magyar (mai) szerző is elektronikusan, kevés az tény. De sok porton lehet keresni. Most nem tom, de a legújabb Spirót is láttam valahol.
más
az eBook hátránya: nem lehet bele firkálni, oldalszámot nem jegyzi (a betünagyság állíthatóságával eltünik ez a lehetőség). Szakirodalomra nem (nem igen) lehet használni.

Thu Jul 19, 07:58:00 PM 2012  
Blogger alma said...

ja, a Kindle szótárát én is élvezem, naon ki van találva a formátum is.

Thu Jul 19, 08:00:00 PM 2012  

Post a Comment

<< Home