Monday, March 12, 2012

A Toronyban

Azt a lapot, ami túl fogja élni a papíros-újság becsődölését (na jó, hanyatlását, pusztulását) - a világítótorony tetején csinálják.(Cape Finisterre, Galicia, - Spanyolország, legnyugatibb tengerpart.) A high tech elektronika az alsó emeleteken, tizenhárom mérnökkel. A főszerki (Afganisztánt járt főtiszt, egyébként mérnök, író, nyolc nyelven ír-olvas-számol, alvatlanságban szenved, húsz órát dolgozik. Jött vele egy csodarabbi, aki ellát az Atlanti óceánon túlra, bele a fiókokba, tárgyalóasztalokra kitett táskákba, zsebekbe, sőt a Washington-i „safe room”-ba. Egy Harvardról kirúgott közgazdász célkeresztjében Oroszország, meg Irán. A rovatvezető francia politológus , (tévés múlttal), a kultúra rovatot egy olasz stylist vezeti. Nemzetközi csapat, pénzük, mint a pelyva. Mert ők az egyetlenek akik minden titkot tudnak, többet, mint a Wickleaks, ezért.milliós előfizető táboruk van. Ja, és ők tuti, hogy tulélik a printed press halálát. A technika, amivel nyernek (túl a titkok tudásán…)

Ilyen újság ugyanis még nincs a világon. A holnap „papír-technikájával”, monitorrá alakuló papírral dolgoznak. A nyomtatott lapban – hála az IT robbanásának – mozgóképet is tudnak hozni: kinyitod az újságot, olyan, mint a többi, de a papír, ha hozzáérsz képfelület lesz, bálna bébi születése Ausztrál partoknál, klipp, rövid tévé-riport fut rajta, francia választások, iráni atomkonyha stb. amit akarsz. Ha végeztél a nézegetéssel, olvashatsz tovább, a kép eltűnik, a papír-újságot lapozhatod míg meg nem unod.
Csinálják a holnapi számot, mindenki ezerrel pörög, pezseg az élet, a képernyőkön annyi a hír, hogy nem győzik, egymást szorítják ki az elemzések, a képek, a megszerzett – titkos – dokumentumok.A számban minden le lesz leplezve, meg lesz magyarázva, lesz itt mit olvasni…

De most gáz van: lassanként csend lesz, a képernyők elkezdték törölni önmagukat. A hanganyag recseg, szavak maradnak ki, aztán hosszú szünet, majd szuahéliül beszél valaki, és kész, vége. A képernyőkön egyik hír önmagát delétálja, a másikat egy harmadik töröl, szép lassan tűnnek el a hosszabb írások, isteni videoriportok. Teljes melt down, szétolvad az egész.
Ráadásul ez a vihar is. Óriáshullámok döntögetik a világítótornyot, az Internet-kapcsolat megszakad, az áram kimarad, a képernyők behunyják szemüket. Fél óra sem telik, a szerkesztők sorban állnak a mentőhelikopternél.

Éjjel három van, felébredek.

Lábjegyz: A képpé változó papír - létező találmány. Csak nagyon drága, természetesen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home