Friday, May 10, 2013

Helmut Schmidt új Kína könyve (frissítve)

Hihetetlen: Schmidt új könyve, - alig pár hete jelent meg – ázsiai utazásának eredményeit foglalja össze: Begegnungen mint der Weltmacht China – Szingapúrban Lee barátját látogatta, - ő vezette harminc évig a városállamot, Pekingben Zu Rongji exelnököt (ha így írják) aki Wen Zsibao elődje volt. Mindkettőt barátjának tartja, beszélgetéseiket összegzi az új könyvecsben. Persze Schmidt abban is unikum, hogy már harminc évvel ezelőtt is Kínát tartotta a 21. század vezető világhatalmának. Ami nagyon bejött. (a hullámvölgyekben sem állt be a China-bashing dilisei közé… még szép…)


Nekem nem is ez a csoda: hanem a bátorság, amivel ez a 94 éves ember tolószékben vállalkozik egy húszegynéhány órás repülőútra, nem törődve trombózissal (orvos kísérte…), meg az öregség egyéb nyavalyáival (tolószék). Ehhez azt tessék hozzá gondolni, hogy két-háromhavi rendszerességgel közöl cikket, tanulmányt, készítenek vele interjút (legutóbb a Der Spiegel-ben (2013 május 9) Schrőderrel közösen a szociáldemokrácia 150 évéről. Ja, és évente közread egy könyvet. (Auf einer Zigarette mit Helmut Schmidt és 2012-ben: Verstehen Sie das, Herr Schmidt – mindkettő Giovanni di Lorenzo-val való tematikus társalgások. Ezek a mostani beszélgetések sem kvaterkázások, levelezésükben előre kialakították a témasort, amit majd megvitatnak.

Hát ilyen nincs, legalábbis eddig csak Gadamerre (a filozófusra, esztétára) emléxem, aki 102 évesen még könyvet publikált. Mi lehet a titka? Negyven cigaretta (ő az egyetlen, akinek a németek megbocsátják, - elnézik – a bagófüstöt), a tubák (szívja rendületlenül), vagy az állandó munka (a Die Zeit-ben – aminek hosszú időn át kiadója és ha jól tudom főszerkije volt - nem vették el szobáját, sőt, az a napi munkahelye, nálunk egy ilyen nyuggertől azonnal elvették volna a belépőt meg a kulcsokat…)

a beszélgetések néhány poénja:
-- miért nem lép fel Kína határozottan Észak-korea ellenÍ? Azért mert Kínának szüksége van egy puffer-zónára. Ha észak és dél kibékül, az US ott lesz Kína határán. Nem akarják. (Hát ez nekem új, sok mindent érthetővé tesz.)
-- mi a legjobb a kínai mentalitásban: az, hogy nincs vallás. (A konfucionizmus nem vallás: életvitel.) És ezért nincs fundamentalizmus, térítési mánia, ideológiai agresszivitás - mint Amerikában. Európa tanulhatna ebből - mondja Lee. (Schmidt csak kontrázik...)

- Kínának is el fog jönni valami hanyatlás-féle korszaka: az egy-gyerek rendszer megbosszulja magát: csak fiuk születnek (ha lányt hordozna egy terhes nő: elveteti...) Mivel több lesz a ffi, kevesebb gyerek születik. Demográfiai katasztrófa jöhet.

1 Comments:

Blogger Unknown said...

már megengednek több gyereket, biztos tudod. egyébként Kína az egyetlen ország ahová nem vágyom vissza: túl agresszívek az emberek, már akikkel a turista találkozik. De az itteni kínaiak is - már 2 szóval üzletet nyitnak és a fiatalok - csak nézegetik az okos telefonjaikat, de még egyet sem láttam, aki át adta volna a helyét a buszon/villamoson. eszükbe se jut. hol van a sok ezer éves kultúra?

Mon Dec 02, 09:33:00 PM 2013  

Post a Comment

<< Home