Tuesday, March 15, 2005

alma irja: felejtsd el a multikultit...

azt írja az újság (FAZ) hogy egy kurd lányt megkéseltek egy buszmegállóban. Aztán kiderült, hogy a gyilkosok a lány bátyjai, akik azt mondták, hogy egy tradicionális becsületbeli ügyről volt szó. (A csaj félrelépett, a családnak kell jóvátenni a bűnt.) Vagyis, hogy ne nagyon dumáljon bele az, akinek más elvei vannak, nekik így parancsolja a hagyomány és kész.

Még el se múlt a fejkendő balhé, itt a következő: meddig lehet/kell tolerálni a más kultúra, hagyomány előírásait: gyilkosság esetén nyilván nem érvényes ez a mentegetőzés, de mondjuk a kurd családhagyomány felől mégis. A fivérek ugyanis Inkább elviszik a balhét, de a lányt akkor is megmorderolják, mert így kívánja a törvényük. Habár a bíróság, meg az ítélet még odébb van, de azért el tudom képzelni, hogy esetleg tüntetés is lesz ebből, hogy ti. miért nem hagynak minket saját törvényeink mentén élni, miért kell német törvényt alkalmazni ránk is?

Csak nézegetem az eseményeket, mert még – hálistennek – nem volt ilyen tüntetés. De ez a multikulti valahogy nem akar menni. A legnépszerűbb német politikus, Joska Fischer külügyminiszter tűz alatt van, mert olyan laza (könnyített) vízumpolitikát csinált, minek következtében ömlött befelé a tömeg, de sajnos prostik, alvilági elemek, terroristák is jöttek, és most reszelik a törvényt, nehogy má valami balhé legyen. Ami cirkusz meg akadt, azt Joska Fischerre pakolják, szívjon csak ő egy kicsit.. Igaz, ez más jellegű kavarás, nem a multikultiról szól, de valahogy mégis abba a fiókba tartozik.

Nekem valahogy úgy jön le a dolog, hogy Európa be akar zárkózni. Akkor is, ha friss, fiatal munkáskezekre szüksége lenne. De ne jöjjenek, aki itt van, oké, a többi várjon, vagy maradjon otthon. Mondják. Igaz, a népvándorlás üteme is csökken. (Évente kb. százezerrel kevesebb érkezik az EU-ba.) Azt hiszem itt is egy illúzióval lettünk szegényebbek: nem olyan egyszerű ez a nyitás, meg multikulti. És közben már folyik a vita, hogy vajon Ukrajna Európa részének tekinthető-e, meg arról, hogy Horvátország miért nem. (Most azért, mert Carla dell Ponte a háborus bűnös tábornokok kiadásához kötötte a csatlakozási tárgyalások megkezdését, s az EU úgy néz ki, el fogja fogadni ezt a feltételt. A tábornokok meg fognak érkezni Hágába, akkor meg valami másért nem fog kelleni a balkán. Ez a mini-multikulti is bezárul.

Finito la festa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home