Sunday, July 15, 2012

LIBOR-balhé: Párizsba mennék fűrészelni -

Mi lenne, ha a Párizsban őrzött etalon (méter) platinájából egy-két centit levágnék? - és attól kezdve mondjuk 98,2 cm lenne egy méter, aki nem hiszi, menjen el Párizsba és mérje utána a rühes coll-stockját, mérőkéjét, lézermércéjét stb. meg dobja a kukába és mérjen „korszerübb”, azaz Párizsban újra kalibrált mérőkével… Ezt a csalást ugy kell érteni kb. hogy pl. az eladó egy méterként fog eladni 98 centis selymet (akármit) két métert keres az ügyleten.

Példabeszéd vége. Helyettesítsd be a párizsi etalon-métert a LIBOR kamatlábra. Mert hogy azt akarom e metaforával mondani, hogy kb. ekkora világbalhét csinált a Barclay (et Co. – a legnagyobb bankok kavarása. (Hányan is voltak benne a LIBOR manipulálásában? – jelenleg öten, de  még megy a ködösítés.). A válság után pár évig alacsonyabbra, előtte magasabbre tették ezt a fajta alapkamatot, amit a világ számos (számtalan) bankja használ ETALONként a kamatok, derivatívok, határidős kötések, modellezések beárazásánál. Ha ez nem stimmel, millió ember (pár ezer bank) veszít (vagy nyer, ha beveszik a buliba). Pl. csak Amerikában egy millió háztulajdonos törlesztő-részletében okozott gázt, a származékos piacon most mérik fel a károkat. (Ld.HVG június14.)


Én csak azt csodálom, hogy egyelőre csak a Barclay főnöke (Bob Diamond) van bajban, meg néhány társa, gyanús volt (egy darabig a BoA-is sáros volt, de azt végülis kimosták…)

A válság óta állandó téma a fináncszféra megreformálása (toxikus papírok eltávolítása, bankfelügyelet jogkörének tágítása, re-regulálási folyamat beindítása). Azonban eddig a pénzszféra mindig vissza tudott lőni: „soha sem, nem engedünk, mi vagyunk a Janik!”. (Goldman Sachs CEO-ja dicsekedett: ők semmi mást, mint “doing God's work,”) És nem is engedtek – se az amcsi Kongresszusnak, se a Szenátusi vizsgáló bizottságnak, senkinek. (Na, jó, egy morzsányit – igen.)

Most azonban a kormányoknak ezt a LIBOR-botrányt fel kéne plankolni, mert újra kiderült, hogy a világot fenyegető “pénzügyi tömegpusztító fegyverek” vannak a pénzszféra kezében. (kifejezés a világ legjobb/legnagyobb befeketetőjétől, Warren Buffet-től.)

De hülye vagyok ám megint, sztem ugyanis a fináncszféra mágusai ezt is megússzák: mert övék a hatalom.



Pechünk van, - ismét.

1 Comments:

Blogger alma said...

két hete irtam ezt a LIBOR balhét, azóta egy kicsit aludtak (rémületükben) a bankok, - mára viszont már a világ legnagyobb bank-botrányaként kezelik, központi bankok kapkodnak, a Der Spiegel "organisierte Betrug"-ról ír (2012/31) - szóval maffiásodik a bankrendszer - ha leforditom a Spiegelt.

Tue Jul 31, 10:27:00 AM 2012  

Post a Comment

<< Home