Thursday, May 23, 2013

Gerlék az ablakban

beköltözött egy gerlepár az ablakunkba. Mire kapcsoltunk már kész is volt a fészek, sőt benne tojások, a mama már költeni is kezdett. Békésen nézeget befelé, ha netán rányitom az ajtót. (Az istenért nem akarom zavarni, de nem is nagyon törődik mással csak a tojásaival.) Azért húzós lehet neki két és fél hetet ücsörögni, alig mozog (nem zsibbad el?) igaz a him váltja néha, vagy csak a kaját hozza? nem tudom, a muternek úgy tűnik 24 órás a szolgálata. És csak vészhelyzetben hagyhatja el a fészkét. Volt már gerlénk pár éve (évtizede?) akkor leszakadt a redőny és a madár az utsó pillanatban menekült, szegénynek a faroktollait lecsapta a leszakadó redőny - de csodás módon a gyerek galamboknak nem lett bajuk, beljebb voltak, a külső ablak és a redőnykeret között.) A mama azonnal visszajött és nevelgette őket mintha mi se történt volna. Természet: nincs lazsálás (éheznek is gondolom, aztán jön a következő garnitura tojás, még ebben a szezonban.) Kemény.
Csak hát az alattunk lévő lakó fel fog lázadni, mert ha megjönnek a fiókák, megyen lefelé amit termelnek (guanó), lesz majd vita, meg természetvédelem ötér...

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Azért jó lehet ott lakni, ahová gerlék fészkelnek.
Nálam verebek, feketerigók és szarkák vannak.
Szinte már szétszedik a házamat.

Thu May 23, 09:06:00 PM 2013  
Blogger alma said...

azért a fekete rigó nem semmi, olyan gyönyörüen énekelnek este meg reggel - az udvaron van egy rigó-pár, megy a szerenád ezerrel...

Fri May 24, 06:23:00 AM 2013  
Anonymous Anonymous said...

Korán örültem a feketerigóimnak.
Sajnos elmentek. Ugyanis mostanra teljesen kiették a kertből a földigilisztákat. Márpedig a fő táplálékuk a giliszta. Most nincs mit enni, ezért tovább álltak. Látszik, hogy a természet kirablása nem emberi "találmány".
Ja és a szarkák is visszahúzódtak. Értük nem is kár. Maradtak a verebek. A verebeket szívesen lecserélném például csalogányra... :)

Sat May 25, 09:45:00 AM 2013  
Blogger alma said...

sorry,
egyébént a veréb is madár. Tandori Dezső majdnem egy kötetet szentelt nekik. (Erről híres)

Sat May 25, 07:01:00 PM 2013  

Post a Comment

<< Home