Wednesday, July 03, 2013

könyvtár eladó!

Híres pszichiáter volt. Maradt utána egy huszonötezer kötetes könyvtár. Feleség – a végakaratnak megfelelően – felajánlotta a szakkönyvtárnak (itt egy egyetemnek kéne jönni, de nem akarom nevesíteni). Nagyon örültek neki (a kondoleálás után), de sajnos nem tudják fogadni: nincs hely a polcokon. Mert asszonyom ez már több száz folyóméter, hol van annyi polc, meg üres terem… Ami van, az kell az új beszerzésekhez…

Jött a kereskedő, ránézett, mosolygott. „Dekli” - mondta röviden. (nem érdekli). Az asszony nem hagyta annyiban, felkeresett egy országos, (nagy) könyvtárat, hátha ott. Azok legalább megnézték.  Asszonyom, a professzor úrra való tekintettel, kiválasztunk, teszem azt, ötven ritkaságot, adunk érte mondjuk tíz forintot darabjáért. És a többivel mit csináljak? Kuka, asszonyom. A könyv nem téma.

Az asszony feladta. Konténerest hívott. Hány köbméterről lenne szó? – kérdezte elsőre a diszpécser. Hoppá, újabb akadály. Számolni kezdett: kb. tizenöt folyómétert lehet egy köbméter, namost ezt szorozzuk be – mondjuk - százzal. Egy köbméter konténer ára kb. 20ezer forint, plusz lehordó ember bére. Egy vagyon.

Végül több fuvarral vitték el – szentségelést leszámítva. Örüljön asszonyom, hogy a szemét-lerakodási díjat nem számítjuk fel.

Nem hogy keresett volna rajta, összesen (borravalóval) 185ezer forintjába jött a kultúra eltüntetése. Úgy is mint tudomány.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Kegyetlen ez a világ. Itt ha egy élőlény elpusztul, azonnal benyomul a helyére a többi lény. Mindent letaposnak, mindenen átgázolnak, minden értéket megsemmisítenek.
Nyoma sem marad a korábbi értékes életnek...

Wed Jul 03, 08:31:00 PM 2013  
Blogger Unknown said...

ha jól emlékszem a Selye könyvtára is nehezen talált gazdára és most talán valami raktárban porosodik. Ki vesz ma már könyvet? legfeljebb a Múzeum krt.-on negyed áron.

Mon Dec 02, 09:27:00 PM 2013  
Blogger alma said...

sajnos kidobták a szemétbe a Selye könyvtárat.

Wed Dec 04, 05:07:00 PM 2013  

Post a Comment

<< Home