Saturday, July 18, 2015

Nagyik országa (már ahol van...)


Nagyi nélkül nem megy, mármint két-három gyerekkel a nyárban evezni. Mindig is tudtuk, de most a kéthónapos vakáció kiakaszt. Ovi zárva, tábor legfeljebb 10 napos (és drága), az egyik lefut, lehet másikba költöztetni a klambókat. A szünidő felét így is a szülőknek kell abszolválni, abból a kéthetes szabiból, ami talán maradt az évből. Ahol van nagyi ott nincs gond: kora reggel két oldalukra egy-egy kiskrapek akasztva, állnak sorba a strand előtt. (Délre haza kell érni: főzni? Gyereket ágyba tenni, gyógyszert kiváltani…)

Ahol nincs nagyi: két hónap bájos pokol. („Mégsem lehet kulcsos gyereket csinálni csemetéimből…”) A két szülő szabijából talán kifutja a másfél hónap. Két tábornál többet úgysem lehet a gyerekre sózni, (pénz sincs annyi), és talán a maradék szabiba egy hét Balcsi is belefér. A többit: egyedül?

X-éknél a nagyi fellázadt: neki is jár szabi, most például lemegy Hévizre. A naptár összeomlott, férj feleség totálkáros: De mégis nagyi, nem lehetne szeptemberben, isi kezdés után, még szép idő van. Nem, mondja nagyi, „tavaly is ezt játszottátok, végül nem jutottam sehová, pedig Futaki doktor lelkemre kötötte, hogy ezzel a lábbal muszáj fürdőbe járnom.” Nem-e lehetne-e… - egy darabig ment a civódás. És nem.

Aztán beteg lett a gyerek, láz, gyógyszer, mackó. Újra nagyihoz: de nem, oldjátok meg, ennyi nekem is jár. Telefon: bocs fennforgás van, ma nem jövök; dokinéni, délután, gyógyszer talán még van annyi. Férj elviharzik: majd váltalak.
Feleség ül az ágy mellett, a homlok forró, orca piros - mesét olvas.
-          „A nagyi olvassa” – mondja alig hallhatóan a gyerek.
Nagyi egy darabig még ellenáll, de aztán – mesél:Hévíz, nyár, szabi ugrott. A gyerek elalszik.

Nagyi nélkül nem megy. És ahol nincs nagyi?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home