Wednesday, April 16, 2014

Szolidaritás - sportolóknál


A német úszóválogatott csillaga csak második lett az olimpián, ezért a főedző kiküldte Floridába, egy úszó-iskolába.

A Der Spiegel megkérdezte a versenyzőtől, mi a különbség otthoni és amerikai edzések között?

A csaj első helyen említette, hogy ott kint egymásnak szurkolnak az úszók. Mikor már hullának érzi magát a kemény tréning közepén, a többiek körülállják és biztatják, hogy menj tovább, meg tudod csinálni. Ugyanez versenyen is megtörténik, egymásnak szurkolnak. Otthon – Németországban – ilyen nincs. Ott örülnek, ha a másik szarul úszik, legalább egy gyengébb sportoló is bekerülhet a csapatba, és egyáltalán csak csúfolják ha valami rosszul megy. Azt már nem is említem, hogy az edzések kétszer olyan kemények, mint otthon (napi háromszori adag, az első reggel 5-kor indul, két kilométeres bemelegítéssel…- képzelheted milyen a többi.)

Hogy egymásnak drukkolnak, hogy biztatják egymást azt korábban is mesélte nekem egy kint dolgozó edző (csodálkozva persze, mert nálunk is divat ám a gyengén teljesítő lenézése, meg az örvendezés, hogy na, végre leégett a csillag…). De most mikor egy német olimpikon szájából hallom ugyanezt, csak a csodálni tudom a jelenséget: az amerikai optimizmuson túl, ez egy egészen másfajta csapatszellemet, egyáltalán másfajta társas viszonyt tételez fel. Gondold el, hogy az ellenfelednek szurkolsz, annak, aki esetleg téged fog legyőzni!

Hihetetlen, de így van. És így van jól. Ezért nyernek orrba-farba.

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Van ilyen konstruktív, támogató viselkedés.
De van másféle is.
Még emlékszem, hogy pár éve egy amerikai műkorcsolyázó nő elvált férje (bizonyára a nő megbízásából) eltörte a konkurens műkorcsolyázó nő lábát. Balhé volt belőle, - jogosan.
(bankár)

Fri Apr 18, 09:43:00 PM 2014  
Blogger alma said...

igen volt ilyen - Nancy Kerrigan volt az áldozat. Szemétség volt az 7szencség.

Sun Apr 20, 12:28:00 PM 2014  
Anonymous Anonymous said...

Bocsánat, a "7szencség" helyesen van írva, de a szemétséget kénytelen vagyok javítani. Így kell írni, - szeméccség, - két cs betűvel. :)))

Sun Apr 20, 05:44:00 PM 2014  
Blogger alma said...

jó vagy anonymus - segítesz korszerüsködni:)
hát csak tanulok mindig valamit

Sun Mar 01, 10:59:00 AM 2015  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home