Wednesday, March 19, 2014

Krim és krimi - meg a média


Tele van (volt) az újság, tévé, rádió a krimi balhéval. Igen, a krimiek oda szavaztak, és igen, Putyin benyelte (benyeli) őket. Média: nagy felháborodás – legalábbis ami a hírekben, publicisztikában felbukkan – viszont gyanúsan nagy csend a piacokon. Kit érdekel? - mondja pénzpiac, mondja a részvénypiac. Ők tudják. Legalább is úgy tudják: Jalta még érvényben van – ami azon a térfélen történik (Keleten) az az ő dolguk. Amcsik is tudják, hogy mennyire lehet/kell tiltakozni (egy cirkáló jelent meg a Fekte tengeren) és Putyin tudja, hogy az USA-val nem kell összerúgni a port. Mindenki le fogja nyelni a békát. A többiek – mármint a médiákok - meg kiabáljanak: mi – köznép – meg ezzel vagyunk etetve, és el is hisszük a cirkuszt: hiszen megírták az újságok, kép is volt róla…

Átverés tipikus esete. Igaziból a főszereplők közül senkit se érdekel: se a piacok, se Amerika, se Kína, se Oroszország nem csinál cirkuszt.

Ócska ügy, de az élet nem látható, de meghatározó szféráiban business as usual. Nem szar? De igen, ilyen (szar) az életünk. Így műxik a hatalmi (globális) politika.

9 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Látszólag "Sok hűhó semmiért" .
De ennél azért kicsit bonyolultabb.
Na persze a Krimm-félsziget csak oroszokat és ukránokat érdekli. Egész Ukrajna azonban már fontosabb kérdés. Az USA próbálkozik, a külügyminiszter-helyettes például bevallotta, hogy 5 milliárd dollárt adtak az ukránoknak, amit azok arra fordítottak, hogy szétverjék Kijev központját és egymást. Mi az az 5 milliárd dollár az USA-nak ? Nem pénz, mert havonta 80 milliárd új dollárt nyomtatnak és terítenek a világban. Amerika célja az, hogy az ellenfél, (ukránok és oroszok) ahelyett hogy értelmes dolgokkal foglalkozhatna, "kocsmai verekedésben" verje szét a saját házát és családját. Mindez Amerikának csak zöld színű wc-papírba kerül. ( A világ súlyos tragédiája, hogy nem tud szabadulni a dollárcsapdából.)
( bankár)

Wed Mar 19, 01:51:00 PM 2014  
Blogger alma said...

na igen, de majd jön a kinai jüan - beteríti a fejlett világot. Akkor lesz aztán világ-vége.

Wed Mar 19, 03:35:00 PM 2014  
Anonymous Anonymous said...

Az a probléma, hogy maguk a kínaiak is dollárban takarékoskodnak. Ezért az az érdekük, hogy a dollár legyen, és jó erős legyen ! Így a jüannak nem jut főszerep.
(bankár)

Wed Mar 19, 04:58:00 PM 2014  
Blogger alma said...

nem egészen pontos: a kínai kormány szép lassan ereszti rá a világra a többezer milliárd remninmbit. tegnap még nem volt szabad kivinni, ma már - üzletkötésre - lehet. Holnap már lehet yüanban határidős ügyletet kötni belföldön, aztán külföldön - so it goes. Ha egyszerre ráengednék ezt a pénztömeget a világra, - ami kb. háromszor akkora mint a dollár pénztömege - szörnyű cirkusz lenne. De szép lassan fog nekik menni, és ezzel is nyomogatják le az US-t. - Ez most viccnek hangzik, de majdnem világvége prognózis.

Fri Mar 21, 07:13:00 AM 2014  
Anonymous Anonymous said...

A Monopoly társasjáték pénzét szabadon ki lehet vinni, mégsem lesz belőle soha világpénz. Vannak feltételek, amiket egy pénznek teljesítenie kell, hogy világpénz legyen belőle. Ezeket a feltételeket a kínai pénz még évtizedekig nem fogja tudni teljesíteni, vagyis marad minden a régiben.
A remninmbi mennyisége is kétséges szerintem . Nem tudom elképzelni, hogy háromszor annyi legyen belőle, mint dollárból. A dollárt 6000 milliárd ember használja, a kínai pénzt csak 1500 milliárd. Akkor miért lenne háromszor nagyobb értékű kínai pénz?
(bankár)

Fri Mar 21, 10:18:00 AM 2014  
Blogger alma said...

optimista vagy, hm

Wed Apr 16, 09:55:00 AM 2014  
Anonymous Anonymous said...

Nem optimista, hanem realista. :)
(bankár)

Fri Apr 18, 09:33:00 PM 2014  
Blogger alma said...

bankár: jó szöveg, piros pont

Mon Apr 06, 03:49:00 PM 2015  
Blogger alma said...

bankár, kedves,
rég voltam itt, - azóta szarabba helyzet, ma már minden bulvárosodik, politika nincs (csak ha külföldi lapokat olvasol) az uszó srác keflése cimlapsztori már két hete - ilyen nincs a világon. Itt van, és a média bekajálja h csak ez a lehetősége van. SZégyen.

Tue May 10, 11:15:00 AM 2016  

Post a Comment

<< Home