Sunday, March 01, 2015

a "marokspion" (telkó)


Az nem úgy van, hogy a legfőbb (amcsi) megfigyelő (kémkedő) központ - NSA - csak úgy odamegy a telefonodhoz, aztán hallgatja mit-kivel-miről beszélsz. Nem, a lehallgatás a telefonok SIM-kártyájánál kezdődik: már a gyártásnál ott van a főkém, és a kártyába be van építve a „közvetlen vonal” lehetősége a lehallgatóhoz. (hogy hol folytatódik, - ki tudja, és hogy hol a vége: senki se tudja.) Oké, ezt kb. tudtuk, sejtettük. (Írtam róla: „A privátszféra felszámolása” c. dolgozatban). Igen ám, de a hackerek is kukkolnak, - igaz, ők durvább eszközökkel: elektronikusan betörnek a gyártóhoz, kilopják a titkos címeket, aztán kereskednek velük. Mert óriási a piac. Elmész az orvoshoz aranyér-problémával, igen, ám de másnap a gépeden ott a reklám: ezt a kenőcsöt, cseppet, besugárzást használd – feladó „xzd” gyógyszer-multi. Mert nemcsak téged lát a hacker, hanem orvosi rekordod is, s mivel fantázia van ennek piacosításában, továbbadja gyógyszergyárnak. Azonnal. Kolléganő panaszkodik: állás-interjún kérdi a HR-es, hogy azt miért nem írta bele a CV-be, hogy gyereket tervez. Kolléganő: ezt titkoltam, senki se tudott arról, hogy terhes vagyok – még csak 4 hónapja – ez meg ilyet kérdez. Kész: az állásnak lőttek.
Nagy piac. Ráadásul az állami és hacker kukkolás ugyan ellenségek, de – szerintem (vélemény) – folyik az egymás közti - (titkos, tilalmas stb.) – adatcsere. És még jó, hogy csak két nagy kukkoló társulat figyel, - ki tudja, lehet hogy már van harmadik is, csak még nem ismerjük operációs területét.  
De nemcsak a titkos adatpiac nagy, hanem ennek elhárítását, megelőzését ígérő IT cégek köre is nő: nagy üzlet. Legalább öt nagy titkosító cégről ír a The Economist (2015. febr. 28) – abból élnek, hogy te félsz, vagy, hogy neked kínos, ha valami kiderül rólad, na, most ők jönnek és hárítással – tökéletes lehallgatás-védelemmel - ámítanak. Amire persze a hackerek is felkészülnek, a védősáncot áttörő kütyügyártás is megindult.
A titkok piaca ott van a markodban – miközben önfeledten nyomod a sms-eket, képeket, dumákat. A spion mindig veled van. Nota bene: két milliárd mobiltelefon van már a világban. Nagy piac.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home