Saturday, March 28, 2015

Te tudod, ki figyel sutyiban? Krimiben élünk.


Betörtek hozzájuk. Ötödik emelet lift takarása, acél ajtó, biztonsági zár. Épp nem voltak otthon. De ezek olyanok, hogy otthon dolgoznak, tehát hol egyik, hol másik, hol mind a kettő megy el és jön vissza félóra, két óra múlva. És a lopók kiszúrták mikor mennek el, öt perc múlva végeztek az ajtóval, hipp-hopp drágaságok, zafír, laptop, és száguldás elfele. (Biztonságtechnikus mondta, hogy mivel a legtöbb helyen már be vannak kötve vmi biztonsági céghez – ahol 10 perces a reakció idő – a rossz emberek nem szaroznak: a lopó ideje (zár plusz „kutakodás”) max. kettő perc, - mondta a szakértő.

De nem is ez a rémes. Hanem hogy a lopók napokon át figyelték őket. Ahol az első kérdés az, hogy egy ötemeletes házban honnan tudták kik a céllakás lakói? Na jó, kiszúrták – egy próbacsengetés, fej megjelenik a résben, képben vannak. Aztán felváltva figyelni kell a kaput, ki mikor szokott elmenni hazulról, visszajönni. (több napos cécó.) Aztán a kaput is ki kell tudni nyitni (na jó, az egy ócska zár).

Ehhez, a megfigyeléshez (amcsi filmek, vagy ávós, Stasi reminiszcencia) váltott személyzettel kellett dolgozni (mindegyik tudta, mit kell figyelni…) Ja, és a bizt. zár, ahhoz meg spéci lakatos-ismeretek kellettek (sztem). Elég nagy team köll. A kárvallottaknak ráment az éjszakájuk – rendőrség, nyomozók, zárcsere azonnal, ha lehet (Namost: hétvége – ki dolgoz ilyenkor? Röhögni fogsz: a zárasok tudják, hogy ilyenkor van a legnagyobb forgalom!) És aztán a stressz: feküdj le nyugodtan egy kéróban, amit feltúrtak…

De nekem valamiért ez a megfigyelés okoz borzongás. Nem tudod, ki követ, ki ül a kocsiba az ablakoddal szemben az utcán, ki akar bejönni veled a kapun stb. Most forogjak állandóan hátranézve, gyanakodjak gördeszkás srácokra, hajléktalanokra? Rémes.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Sajnos egy szinten muszáj tanakodni. és kérdezni: Te ki vagy? Mit csinálsz itt? Ezzel saját magunkat és a többieket is védjük.

Wed Apr 22, 10:43:00 PM 2015  
Blogger alma said...

mióta ezt írtam, intézményesült a figyelés - tán már jóval korábban, csak naiv vagyok. Most már - a digi világában - mindenkit megfigyelnek, elektronikusan és egyéb módon. ami jó, mert véd a gonoszoktól, egyébéként meg a privátszférának annyi, ami szar, ksözi, h irtál

Tue May 10, 11:11:00 AM 2016  

Post a Comment

<< Home