Wednesday, July 31, 2013

Leonard Cohen a ljubljanai stadionban


Lányomék Ljubljanában voltak. Nincs ebben semmi különös, az a város és stadion itt van tőlünk egy kőhajításnyira.

Még egyszer nekifutva: lányomék Ljubljanában voltak, lementek egy Leonhard Cohen koncertre. - De még ez se érdekes.

Az már inkább, hogy Cohen körbejárta Kelet-Európát – Lodz, Prága, Bécs, Pula, csak épp Pestet hagyta ki. A bárd nem mondta miért, csak találgatni lehet.

A stadion dugig, nemzetköz népség. Előttük egy izraeli pár lelkesedett, mikor megtudták, hogy magyarokkal ülnek a koncerten, azt mondták, hogy Cohen talán az antiszemitizmus miatt hagyta ki a magyar fővárost. Lehet, hogy igaztalan ez a megjegyzés – ugyanis Cohen pár éve volt Pesten – de talán van benne valami.

Ami döbbenetes, hogy hetvenkilenc éves és az új lemezével (Old Ideas) kb. ötven koncertet ad világszerte – Brightontól Új Zélandon át Ottawáig, három-öt naponta más város – hogy bírja tüdővel, mondanám, de épp ez a poén, hogy olyan csendesen énekel, - baritonja mélyen rezdül - mint egy szertartáson, templomban vagy temetésen. A banda épp hogy jelen van: ővé a főszerep, nem zavarják. Mert a Cohen-számokban a költőiség a lényeg, a dal is ennek van alárendelve, vagy mind a kettő? Nem tudom, nem voltam Ljubljanában,hogy most épp hogyan muzsikál, - tavaly bejelentette, hogy nem csinálja tovább, aztán mégis.

Nagy szám, világszám

0 Comments:

Post a Comment

<< Home