Sunday, August 18, 2013

Japán a bedőlés felé


Fukushima szivárog. Jobban, mint gondolták. Legalább egy reaktorból a Csendes Óceánba folyik a radioaktív hűtővíz-maradvány. A japánok két év óta tagadnak, szerintük minden rendben van. Nemrég egy ici-pici engedményt tettek, igen, valami szivárog, de nem veszélyes, everything is under control. Csakhogy előbb utóbb ki fog derülni, hogy a Fukushima-i katasztrófa háromszor nagyobb robbanás volt, mint Csernobili meltdown, kezelése – legalábbis amiről tudunk, vagy amit sejteni lehet – még ennél is nagyobb katasztrófával fenyeget. (Rádióaktív halak San Francisco éttermeiben?) Ha ez a cirkusz és sumákolás nemzetközi nyilvánosság számára is kiderül - akkor felgyorsul a hanyatlás. Mert azt nem lehet csak úgy rendbe tenni.

 Közben az Abe-kormány a hitelezés radikális expanziójával kísérletezik. Hihetetlen mennyiségű friss pénzt öntenek a gazdaságba, ami újra beindította a carry trade üzletet: a kölcsönvett pénzt eladják és jobban kamatozó valutákba fektetik. Ennek következtében esik a japán kamatláb, ami a maga részéről segíti a japán exportot. Ez a hivatalos koncepció azonban egyelőre még nem hozta el a várva várt fellendülést, viszont az eladósodás felgyorsult, és történelmi méreteket öltött. (A GDP 230 százalékáig el vannak adósodva…) Ha mindehhez hozzáveszed a sumákolás lelepleződését, vagyis ha a fukushimai cirkusz ráomlik a gazdaságra – abba programozva van a bedőlés.

Ha most ezt összeveted azzal a hírrel, hogy japán fegyverkezni akar, sejtheted a következményeket. Ami egyelőre – mondjuk - nacionalista propaganda, később gazdasági kényszer lesz: a fegyverkezés révén kijönni a recesszióból. S mivel ez nem fog menni, a Pacific Rim újra veszélyzóna lesz.

Rémes kilátások.

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Kedves Alma!
Az akadémiai kutatók is aggódva figyelik Ázsia fegyverkezését. Bár egyelőre nem publikálnak ez ügyben, mert mióta megégették magukat az unió szétesése (szét nem esése) ügyében, azóta óvatosabbak lettek.

Korábban olvastam egy japán miniszterről, aki amellett kardoskodott,hogy nem szabad az idős emberek ellátására annyit költeni.
Szóval kezd alakulni : az emberre csak addig van szükség, amíg hasznot tud hajtani. :((

Mon Aug 19, 11:16:00 AM 2013  
Blogger alma said...

Anonimus, tök igazad van és ázsiában erre még büszkék is...:)
a japcsi bedőlés azért veszélyes (sztem) mert láncreakciót indithat el - ők Amerikánál háromszor jobban vannak eladósodva.

Mon Aug 19, 12:07:00 PM 2013  
Anonymous Anonymous said...

Japánnak saját pénze, és így annyit nyomtat, amennyire szüksége van. Ezért nem hiszek a "bedőlésben".
Maximum infláció lehetséges, amit a japán emberek, - mert ők hitelezik a japán államadósságot - kötelességtudóan elviselnek. Közismert, hogy ez egy ilyen alázatos, önfeláldozó, fanatikus nép.
(bankár voltam, már az előző kommentet is én írtam)

Mon Aug 19, 12:21:00 PM 2013  
Blogger alma said...

ligen, tény, hogy Japán adóssága belföldi, vagyis a jónép megtakarításához nyult.
Kérdés,hogy mivel a jen világpénz is, - nélunk is van jen hitel - annak romlása (kamatcsökkenése, kockázati felára) mennyire hat vissza a gazdaságra. Kérdés továbbá, hogy a japcsi postabankba berakott japán megtakaritás és az ujabb eladósítási hullám milyen arányban van egymáshoz? Sztem jóval tullépték azt a határt, amit tudnak fedezni.
De igazad van, a bedőlés inkább tulzott pesszimizmusomból jön, mint a valóságból. De "kisért" azért.

Wed Aug 21, 04:11:00 PM 2013  
Anonymous Anonymous said...

Szerintem Japán is elkezdte követni az amerikai modellt. Tehát a jegybank yent nyomtat, ezen japán államkötvényt vásárol. Az államadósságot képviselő papírok így a jegybankhoz kerülnek . Ezután az állam már a jegybankjának tartozik. De ez sosem lesz kifizetve.
Ezt azért lehet megcsinálni,mert valójában kevés yen van forgalomban,miközben folyamatosan újabb és újabb értékeket hoz létre a gazdaság. (bankár)

Wed Aug 21, 05:00:00 PM 2013  

Post a Comment

<< Home