Sunday, August 13, 2006

nem megy a multikulti, Európa ujrakezdi

Vége az illúziónak, Berlinben, Párizsban csőd lett a multikultiból, talán még London tartja magát: egyébként beilleszkedés megtagadása, erőszak, ellenerőszak, balhék. Verik a tanárokat.
Berlinben a Rütli iskola volt az első, mely becsukta kapuit – a tanárok nem bírták tovább a napi erőszakot – gyerekek az udvaron, osztályban, könyvek, bútorok repültek az ablakon. Az iskola többségében török másod-harmadgenerációs török gyerekekkel. Aztán kiderült hogy más iskolákban is ez van, van olyan is, ahol a bevándorlók azzal dicsekednek, hogy puhára verik a németeket. Legutolsó: az igazgatónő szemére monoklit vert egy srác. Bokszoló. Török. Párizsban inkább utcán: ott is a beilleszkedés nem megy. Mert hogy nincs értelme, úgy sem kapnak munkát.
A németek még próbálkoznak. Speciális osztályok, sport és játék. A török gyerekek erre reagálnak. Egyébként nem érdekli őket az egész. Ha itt nem, akkor mennek a korán-iskolába, ott maguk között vannak, imám meg tömi a fejüket a Nyugat haláláról szóló dumával.
Nem megy ez. Hazaküldeni őket nem lehet, az iskola működésképtelen, évente kétszer-háromszor az utca is az. Módszer nincs, az előítéletek nőnek (mindkét oldalon.) Valószínű győz a radikális kitoloncolás-politika.
Hollandia: a legliberálisabb ország egy pillanat alatt fordult át idegen-ellenesbe. Pim Fortuyn volt az első – jobboldali politikus, fehér ölte meg. Hirsi Ali nevű afrikai nőt megfosztották állampolgárságától. Pedig nemcsak holland lett, hanem képviselő. Az afrikai nők elnyomását kritizálta, ő a szerzője a Submission c. filmnek. Különös, hogy rendezőjét, Theo van Gogh-ot egy iszlám-radikális ölte meg, azóta fordult a kocka: a közvélemény, kormány idegen ellenes lett – egy pillanat alatt. És most a kormány/közvélemény mind az iszlám terroristát mind Hirsi Alit – az áldozatot – elítéli. A nőt azért, mivel eltitkolta születési évszámát. – az új törvény segítségével egy nap alatt megfosztották állampolgárságától, most kimegy Amerikába az Enterprise Intézetbe. A belügyminiszter a haját tépi. De a közhangulaton már nem segít. Pár hónapja még 80%-os volt népszerűsége, ma már 50% alatti.
Még nincs vége a multikultinak. Sokan dolgoznak azon, hogy ne legyen vége – gazdasági érdek, társadalom önnevelése, a beilleszkedés hosszútávú programja épül Franciaországban – fű alatt: patron, rendőr, társadalmi munkás most kezd neki az eddig hanyagolt feladatnak: segíteni a banlieu-k lakóinak igazán franciává lenni. És másutt is – Németországban pl. ugyanez a feladvány: necsak a bevándorlókat szidják, hanem tegyenek valamit az integrációért – hatóságok, szomszédok, közvélemény – mindenki. Különben tényleg csak illúzió marad a multikulti.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

nem írsz többet? hiányzik...

Wed Oct 25, 08:35:00 PM 2006  
Blogger alma said...

Lenkusz, te ki vagy?

Sun Oct 29, 10:00:00 AM 2006  
Blogger alma said...

Lenkusz te kivagy?

Sun Oct 29, 10:01:00 AM 2006  

Post a Comment

<< Home