Monday, July 20, 2009

Kukatörténet: mi lesz a kidobott kajákkal?

Az isiben a moslékos köpcös bácsi volt, vitte a moslékot a menzáról, gondolom disznóknak a telkére. Azóta – ha jól tudom – nem szabad moslékkal etetni a disznókat. Ám moslékot (élelmiszer szemetet) ma sokkal nagyobb arányban dobázunk ki, mint annak idején. Hová kerül? Nem tudom (mondják: feltöltik vele a talajt, a rajta termett növényeket holnapután vissza-kajáljuk…) vagy elégetik?
Mennyi kaját dob ki fejlett világ? Egy kutató (Tristram Stuart: Waste) utána ment, és félelmetes mennyiségre bukkant. Aszondja, hogy az etetési rendszer ilyen. Pl. jobban megéri a pékségnek egy kiló felesleget termelni (amit kidob) minthogy lemaradjon a szupermarket pótrendeléséről. Ott meg óránként cserélik a polcon lévő friss szendvicset, - és amit levesznek, az kidobják. Ám ez csak a felszín, ami látható. Háztartásokban ugyanez van – nálunk is – a szemét fele száraz kenyér, romlott felvágott, saláta fele, meg amit otthagy a gyerek, férj, – megy a kukába. De ez is apróság, mert nagyipari termelése még rosszabb: a kajagyárak, kórházak, meg a szállodák, éttermek, hajók élelmiszer-szemete mennyi lehet? Ne tudd meg.
Mindezt lehetett sejteni. A könyv – amiről az FT július 18-19ben tudósít - azt számolta ki, hogy a világon egy milliárdnyi éhező kajája megy a szemétbe. A rendszer zárt, hiába háborodsz fel, hiába erőlködsz – kuka-kaja nem jut el hozzájuk, nincs az a reform, ami oda tudná varázsolni a zsebükbe. (Kukázás még van stikába, de már a mi házunk is zárja a kukatárolót…) A legrémesebb az, hogy mindez megéri a termelőnek, megrendelőnek, fogyasztónak.
Szemétgazdaságtan ma feljövőben lévő kutatási ágazat (a szemétbusiness New Yorkban, harminc éve még maffia birodalom volt, most tanszékek foglalkoznak vele, igaz, más aspektusból…)
Kutatják, de mire mennek vele? Az éhezés nő. Közben meg fogynak a természeti források, egyszer majd – nem sokára – mi is elkezdünk spórolni a vajaskenyérrel.

4 Comments:

Blogger Malvina said...

Én úgy gondolom, hogy a rendszer azért zárt, mert- igaz, szemét egy ügy, de - alapvetően és meghatározóan nem szemétügy !

Azt csicsergik a média verebei, hogy egyes városatyák és kerületi atyafiaik azon törik a fejüket - mit törik, már kész tervezetekkel is előrukkoltak -, hogy a hatalmi körzeteikbe tévedt hajléktalanoknak, illetve egyéb, arra rászoruló, nyomorba süllyedt honfitársainknak a törvény erejével megtiltják a kukákban való turkálást, az azokban fellelhető, számukra az életben maradáshoz nélkülözhetetlen holmik, élelmiszerek(!) összegyűjtését. Továbbá, komoly büntetéseket is kilátásba kívánnak helyezni. Minderre az indok az, hogy e szerencsétlen sorsú emberek, e speciális kutakodás után nem takarítanak össze a már átnézett és áttúrt kukák körül, és mégcsak nem is az, hogy esetleg komoly betegségeket szedhetnek össze a félig megrohadt penészes szalámis zsömléktől, a megbuggyant dobozos üdítőktől.

Milyen érdekes, nem? Csak tessék végignézni a városok, a kerületek utcáin, szétnézni a közparkjainkban, a ligeteinkben, nota bene a buszmegállók környékén! Ott kérem, nem a hajléktalanok dobálják szanaszét a cigarettacsikkeiket, a maradék hamburgereiket, hanem az utcán bagózók és utcán zabálók! A hajléktalanok pont, hogy rendre összeszedik ezeket, hiszen másként képtelenek szert tenni rájuk.

A városi vezetőknek és kerületi atyafiaiknak egyszerűen kevés a kurázsijuk ahhoz, hogy megbirkózzanak a szemetelés problémájával. Képtelenek megoldani, képtelenek elérni hogy az utcán járó-kelő hajlékos és egyébként tehetős (a hajléktalanokhoz képest mindenképpen) népségnek végérvényesen elmenjen a kedve a szemeteléstől, a mások lába elé való turhálástól, a körúti fák oldalbahugyozásától, stb. Tessék csak jobban figyelni késő este, avagy éjszaka hazajövet a moziból, a színházból, a táncikálásból vagy a kocsmázásból!

Mit tesz ilyenkor a tehetetlen és impotens városvezetés és kerületi atyafiaik? Ráverik a cinket a hajléktalanokra! Hogy aztán ezen szemetelő hajlékosoknak, utcán bagózóknak és utcán zabálóknak - ahelyett, hogy végre moderálnák magukat - legyen majd kire mutogatniuk, álságos módon bűnbakot képezniük, tiltakozniuk, önfényező és öndicsérő szólamokkal betölteni a napfényes utcákat és tereket, hogy aztán a naplementét követően, az éjszaka leple alatt - avagy ha éppen senki nem néz oda - ugyanúgy maguk mögé dobják a taknyos papírzsebkendőjüket, az üres mekis zacskóikat és az elhasznált békávéjegyeiket, stb. mint annak előtte.

És innen kérem, már csak egy lépés a hajléktalanokat a hajlékosoktól elválasztó drótkerítés kifeszítése, mely kerítésen félméterenként ott lifeg majd egy-egy figyelmeztető táblácska:

A HAJLÉKTALANOKAT ETETNI SZIGORÚAN TILOS !

Tue Jul 21, 10:38:00 AM 2009  
Blogger alma said...

hu ez nagyon kemény - tök igaz. Főleg az utsó kis plakát-cím tökéletes.
egyébként globálisan is ez a helyzet: a kidobott kaját tilos továbbadni - hogyan? nem tom, de rémes.

Wed Jul 22, 05:07:00 PM 2009  
Blogger Malvina said...

Na tessék!

Monoki főember
Levelét megirta;
Aggódó
Könnyivel
jócskán telesírta.

Mármint, hogy a magyar demokráciát csak annak a törvénybe iktatása mentheti meg, ha a szociális segélyben részesülők számára központilag határozzuk meg, hogy mire is költhetik a segély összegét. És innen már csak egy picinyke lépés lesz, hogy az engedélyezett termékek mennyiségét is maximalizálják. Milyen egyszerű is ez! Legalább is annál biztos egyszerűbb , mint annak a megszervezése, hogy csak a valóban rászorulók kaphassanak segélyt.
Vidám! ::((((

Sun Jul 26, 05:22:00 PM 2009  
Anonymous Anonymous said...

jah igaz érdemes megnézni
http://magyarvilag.mdo.hu/tarsadalom03.htm

amugy régen a háboru elött minden vendéglönek, hentesnek, cukinak volt kosztosa maradékokat zárorakor elvitték, aztán jött a hütö miért is volt ez? mert ugymond tisztelték az ételt ....
ami eu szabály nem feltétlen értünk van de az a dijánj-ja!

Nálunkmm a sem divat többet szedni mint amit megszel, és emiatt összecsocsálni ill kidobni..

ma

Tue Aug 25, 01:36:00 PM 2009  

Post a Comment

<< Home