Monday, March 17, 2008

hazárdjátéktól a p.ü. rendszer válságáig

A nagybankok most kerültek csak igazán bele a slamasztikába. Pár hete még csak egy-egy nagyobb befulladt hitel leírásán csodálkoztunk, (az FT szerint összesen 180 milliárd dollárnyi volt a veszteség.) Ma már egész cégek – Carlyle Capital, meg bankok mennek tönkre – most pl. a Bear Stearns-t, amit az utolsó pillanatban mentett meg a Fed és J.P.Morgan. Mert ha nem így tesznek, jön a dominó-hatás: bukása magával ránt még egy pár nagybankot – és itt a világválság.
Vagyis: ma már ez az igazi probléma: hogyan lehet elkerülni a melt-down-t. Az a válság, miről Soros beszélt pár hónapja…(FT, január 22.)
Éveken át hiába dumáltak konzervatív közgazdászok, hogy a sok posztmodern pénzügyi eszköz, meg a csak hozamnövelésre kihegyezett pénzügyi cég teljesen elszáll a valóságtól. Minimális saját tőkére fantasztikus kölcsönöket vettek fel, majd az ingatlan (és egyéb) piacokon a saját pénz harminc-negyvenszeresével kockáztattak százmilliárdokat. A magas profit reményében a kölcsönt adó bankok szemet hunytak. Sőt: a hitel-torony építésének minden szabályozása elől elzárkóztak. Aztán kipukkadt a lufi, buknak sorban a nagy pénzintézetek. Amit évek óta jósolnak, bekövetkezni látszik: itt a válság, - a pénzügyi rendszer recseg-ropog. (Ma már arról cikkeznek, hogyan lehet elkerülni a meltdownt a pénzügyi rendszerben. Az ezer dolláros aranyár mindent elárul: menekül a befektető a safe heavenbe.
És persze minden összejön: égbe szökő élelmiszer és olajár, csökkenő dollár árfolyam, agresszív Távol-keleti (kínai és japán) pénzügyi ellenszél.
A Fed többször injekciózott százmilliárdokat a rendszerbe. (Utoljára március 11-én 200 milliárdot.) Egy-két napig javult a dolog, aztán romlott tovább: úgy látszik ez nem járható út. Ma már egy amerikai közgazdász (Nouriel Roubini, NY Univeristy) azt javasolná, (FAZ. márc. 17) hogy néhány nagybankot államosítsanak – talán az segít. És lehet hogy igaza van: a Bear Stearns-t a Fed „vette meg” – a nemzeti bank: az nem államosítás (piaci alapon…)
Ebben az egészben a legrosszabb a hisztéria, amit csak felerősít a média. És persze én se tudok semmit, csak be vagyok gazolva.
(majd még jövök a folytatással…)

10 Comments:

Blogger Malvina said...

"Ebben az egészben a legrosszabb a hisztéria, amit csak felerősít a média."

Ez így fordítva is megáll: Ebben az egészben a legrosszabb a média, amit csak felerősít a hisztéria. ::((( ::)))

Sun Jul 13, 01:19:00 AM 2008  
Anonymous Anonymous said...

Kedves Tanárúr,
várjuk a folytatást, és szeretnénk megköszönni a Kis Hegel-könyvet-nélküle örökre elment volna a kedvünk ettől a szellemóriástól.:)

2 volt hallgató...+2 leendő

Wed Sep 03, 03:07:00 PM 2008  
Blogger alma said...

a folytatás bekövetkezett: ma már recesszió terjeszkedik Amerikában és Európában is. Összeomlik-e a pénzügyi rendszer?

Thu Sep 04, 08:47:00 AM 2008  
Anonymous Anonymous said...

Tanár úr,
ha van ideje írjon kérem egy kicsit a mostani pénzügyi válsághelyzetről - akár az itthoniról is, érdekelnem a véleménye!
köszönöm,

egyik volt hallgatója

Tue Oct 21, 10:33:00 PM 2008  
Anonymous Anonymous said...

Köszönöm szépen, Tanár úr!
az egyik volt hallgató :)

Sat Nov 15, 07:23:00 PM 2008  
Blogger alma said...

alma irja:
lassan irhatom a válság II. felvonását, mert hogy minden korábbi leirás avult, és valami új kezdődik. Nem olyan nagy, mint aminek festik, de szar, az biztos. A pü válságnak lassan ugyanis vége, most jön a továbbhullámzás...

Sun Dec 21, 01:29:00 PM 2008  
Blogger alma said...

akit érdekel, állandó blogom a NOLblog-on alma írja cimen olvasható, kellemes ünnepeket, - bárjátok ki.

Sun Dec 21, 01:31:00 PM 2008  
Blogger alma said...

friss válság cikkek honlapomon olvashatók:
http://almasi.elte.hu
ebben a "válság" c. fül-be kell bemenni, cső, alma

Thu Jan 08, 09:50:00 AM 2009  
Blogger alma said...

közben megjelent a válságról szóló könyvem:
Hová tűnt az a rengeteg pénz. Válságkönyv. (Athenaeum kiadó)
Az első ebben a műfajban:D

Wed Jul 01, 11:51:00 AM 2009  
Anonymous Anonymous said...

hazai helyzet jelentés: a pénztöke ugydöntött enged a könyörgésünknek és mi is felvehetjük a csödbegyürüzéséhez kötelezö hitelt h kimodhassuk mi is emelt fövel ... tiszta amerika

Tue Aug 25, 01:57:00 PM 2009  

Post a Comment

<< Home