Wednesday, May 09, 2007

a szociális tőke

Nagy cirkusz volt, mikor a németeknél a "karvalytőkét" sáskajárásnak titulálták, - hogy ilyet a mai világban nem illik mondani... Hát persze hogy nem illik. A tőke a haladás utját kövezi. Mindig. És szociális is. Vagy nem.
Kis történet. Zambiának 4 millió dolláros adóssága volt. A Világbank, meg még néhány szupranacionális szervezet Afrikán akar segiteni, pl. adósság elengedéssel, - ezen már huzakodnak egy pár hónapja (éve). Aztán jött egy hedge fund és felvásárolta Zambia adósságát. Majd azonnal biróságra ment és negyven millió dollárra perelte az államot, hogy adja vissza kamatostul a rég lejárt hitelt. Azóta Zambia ismét kapott ilyen-olyan kis segélyt - oktatás, AIDS program (az AIDS-ben meghalt szülők gyerekeit segítő programokat) - most azokat törlik, hogy tudjanak fizetni.
hatékonyság mindenek előtt. 1.0

Más (ugyanaz): Kínában végre kormányszinte kezdték tárgyalni a munkavállalók jogait, (szakszervezet, munkaidő-korlátozás, egészségvédelem stb.) A törvény - titkos! - már kezdett végső formát ölteni (a kormány valahogy belement a szakszervezetek követeléseinek egy részébe) amikoris kiszivárgott a terv. (Hogyan?) Erre üzleti körök Amerikában kezdték nyomni a kormányt, hogy ne má' ez nem lesz jó, azért jövünk FDI-vel hozzátok, mert olcsó a munkaerő stb. És egyáltalán: a munkavédelmi törvények csökkenti a hatékonyságot. A tőke eme ellennyomását amerikai szakszervezetek tették közhírré (még nem biztos, hogy igy igaz ahír, de valszinű), amit az üzleti világ felháborodottan tagadott. A törvényt a kínai kormány most (állítólag) felpuhtja, azaz rontja (a melósok rovására....) A piacból élnek ott is.(már akik...)
Hatékonyság mindenek előtt 2.0

Ezeket itten csak úgy idézem/mondom, nem moralizálok.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home