Wednesday, February 06, 2008

Világok csatája - reloaded

A pénzügyi válság elején egy német lap azt írta, hogy ez az év nagyon szar lesz, nemcsak azért mert a pénzpiacok bedölése miatt jön a recesszió, hanem azért is fogunk szívni, hogy mit válasszunk: vagy benzin lesz olcsó és a kaja drága, vagy fordítva. Ha jól autózunk, akkor csak zsíros kenyérre futja, de ha van rántott csirke, (olcsó kaja) akkor nem ülünk autóba, olyan drága lesz a benzin. A jós pesszimista képet akart festeni, pedig a helyzet rosszabb, mint ahogy elképzelte: ugyanis napjainkban egyszerre megy fel a kaja és az olaj (benzin) ára. (2007-ben jó negyven százalékkel ugrott meg mind a kettő…). Mert hogy Kína és India lett a két legnagyobb olaj és kajafogyasztó, és ez a tendecncia csak rosszabb lesz. (Mert hogy az olajat kiváltó ethanolt is kaja-alapanyagokból csinálják: még drágább lesz az élelmiszer, - de erről mán irtam itten egyszer….)

Erre a sötét perspektívára rak rá még egy lapáttal az FT, mondván, hogy a víz is fogyóban: a klímaváltozás miatt a folyóvizek a mi éghajlati zónánkban vesztenek hozamukból, kiszáradnak, vagy északabbra húzódnak vissza. Nem lesz mit inni – mert a víz lesz a következő drága hiánycikk.

Oké, már rég sejtettem, hogy így lesz, nem az olajért szoktam zokogni óráimon, hanem a vízért. De Kína hihetetlen nyomulásának lett még egy következménye, amit ma még csak nyomokban lehet észlelni: betörtek a high-tech iparba (chip-gyártásba) – az Intel pl. élet-halál harcban nyomja lefelé a processzor árakat, (hogy kivédje a kínai noymást - minek következtében a német (drezdai) chip-ipari park (Európa dobogósa) lassan bemondja az unalmast. A BMW piacon már a német márkával versenyeznek a kínai klónok, rakétatechnikában olcsóbb-jobb alternativát kinálnak a világpiacon. Most meg a processzor-gyártásban jönnek elő a farbával. Ez már jel ez a falon…

A Távol-keleten eredeti felhalmozás folyik, olyan durva (vagy még durvább) eszközökkel, mint annak idején Angliában. Nem érdemes emberi jogokon, jogdíj problémákon izgulni – a helyzet veszélyesebb, mondanám drámaibb. Nem árt felkészülni az agresszív következményekre. A Kína fikázás nem vezet sehová, mint ahogy az sem, ha csak csodálkozunk, hogy a legnagyobb amerikai bankokban 10-15%-os részesedést vesznek. Még egy két könnyelmű pénzügyi válság és kivásárolnak egyet-kettőt. Itt tényleg világok csatája van kialakulóban. Nem úgy ahogy Samuel Huntington gondolta (A civilizációk összecsapása) – annál a jóslatnál ma/holnap rosszabb a helyzet: mert késésben vagyunk, ugyanis elaludtuk a jelent. .A huszadik század közepén dagonyázunk. A gazdaság pörgése (és az élet) másutt van. Sanghajban vagy Dubaiban – gondolom én. Vagyis, hogy borul a mérleg. Hol vagyunk mi? Ugy értem Amerika és Európa? Mert hogy lövésünk sincs, hogy miképp lehetne megállítani a fejlett világ lecsúszását. (Gazdagék Amerikában kínai nevelőnőt fogadnak fel a gyerek mellé....hm.)

(Azért nem kell betojni, imádok rémeket látni…)

3 Comments:

Blogger Malvina said...

Rémeket látni márpedig muszáj! Hiszen rémes olyan valami ellen küzdeni vagy olyan valamitől menekülni, amit még csak nem is látunk. És akkor arról még szó sem esett, hogy értenénk- e, hogy mit akarhat tőlünk! :)

Wed Feb 06, 05:04:00 PM 2008  
Blogger alma said...

megint jön egy pü válság - másféle CDS-ből indul, másutt megirtam. (NOL-ban) - lassan bontakozik, de lehet hogy elkerül. Leszálló légáramlatok, magas olajár stb.

Tue Jul 08, 09:40:00 PM 2008  
Anonymous Anonymous said...

sztem ez a bank ügy valojában a kezdödö üzemanyag hiány miatt van és sokkal nagyob társadalmi életmodváltoztatást fog életünkben okozni... sajnos vagy szerencsére? .... mielött a lelkünket is eladtuk volna - a földi létünk a tét
ma

Tue Aug 25, 02:06:00 PM 2009  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home