Thursday, July 09, 2009

Médiamonopólium lesz?

Vásárhelyi Mária írta az ÉS-ben: a ballib akárki feladta a média-jelenlétet. A médiában – tévék piacán, elektronikus portálokon, - teljes az ellenzék palettája: minden az övék. A papír-újság piacán a Népszabi és Népszava, még áll, még van fórum. De ezeket a felületeket egyre kevesebben olvassák – mert úgy alakult, csak a média és az Internet számit. Minek következtében – mondja Vásárhelyi példát említve – ha felépül a Megyeri híd, akkor nem az a hír, hogy 20 év szünet után végre van egy csodálatos hidunk, hanem az a botrány, hogy nem fizették ki az alvállalkozókat. Ami ugyan rémes – de nem ártana arról is képekkel szólni, hogy végre van egy új ész szép hídunk.… Mert a jónép – a médiazabálok tömege – csak a botrány-hírt látja: Megyeri híd, - ja ahol nem fizettek… És – következteti Vásárhelyi – ezért a helyzetért a ballib politizálás a hibás: egyetlen tévécsatornát nem tudtak felépíteni, sorra hullott ki kezükből a rádió, az újság, és az internet portálokról azt se tudják mifán terem. Na ez utóbbi teszi életveszélyessé a helyzetet. Hogyan képzelte a ballib akárki, hogy a médipolitizálás korszakában, minimális médiabefolyást üzemeltessen? Hogyan jut el szava, kommunikációja a jónéphez? Hogyan lehet a baloldalnak sajtó, média nélkül az ellenzéki létre felkészülni? Olyan kussba lesz zárva hogy az röhely. És a ballib akárki önként ment és megy bele ebbe a helyzetbe. Az újságíró társadalom fele ott fog állni fórum, publikus lehetőség nélkül, írhatnak egymásnak e-maileket, meg blogokat és twittereket. Tömegmédia – nuku. Az ellenzék hatalmas tőkét tudott állitani a befolyása alatt működő média mögé. Miért képtelen a ballib akárki saját táborából tőkét szerkózni egy valamire való média-alkalmatosság mögé? A legtöbb ballib fórum anyagi erejének végén jár, krajcáros gondjaik vannak, még egy kis prés és kimúlik? Miért nem lehet tőkét verbuválni valamelyik fórum mögé. Hirdetési lehetőség lenne – ha jól ki lenne találva az a fórum. De ez mintha senkit sem érdekelne. Mint ahogy a holnapi, ellenzéki lét mifélesége sem érdekelne senkit. Vásárhelyi Mária veszélyes deficitre hívta fel a figyelmet. De – ahogy látom – szavainak alig lett visszhangja. Miért jó ez a balodalnak? A sok okos ember belelavírozta magát egy lehetetlen helyzetbe, de fel se tűnik neki, hogy pillanaton belül falhoz fog csapódni. Valahol a Hyde Park szindrómánál tartanak: majd kiállnak egy sarokra, és mondják a tutit, csak senki sem fogja hallani. Ja, és tetteiket senki se fogja látni – mert a spektákulum korszakában, csak az van, amit ezerszer megmutatnak a tévében. Nem fogják megmutatni. Tehát nem fognak létezni. Ballib akárki - van ébredés ebből a mákonyos álomból?

Labels:

9 Comments:

Blogger Malvina said...

Biztos az volt a baj, hogy a jobboldal olyan sokáig, következetesen és harsányan kiabálta, hogy ebben az országban a ballib kezében van a média, hogy az urhölgyek és az urak ezt egyszerűen elhitték. ::)))))

Fri Jul 10, 11:02:00 PM 2009  
Blogger alma said...

Malvina, ez naon jó, tudod hogy mennyire igazad van? Ezek ilyen hülyék...

Sat Jul 11, 04:59:00 PM 2009  
Blogger alma said...

most hallom hogy az ellenzéki párt szünoka bejelentette, megszünt a kétpárt rendszer - egy párt van. Na ez frankó: a rendszerváltást az egypártrendszer megszüntetéséért vivták ki, végeredmény: egypártrendszer csak másképp. (Ugyanugy) hol lesz ellenzéki média akkor? -kérdem naivan. .

Sat Jul 11, 09:30:00 PM 2009  
Blogger Malvina said...

Csak úgy, mint a hajsamponban: kettő az egyben! Ugyanakkor álindiánoknál nem műxik a "ha kimondom úgy is van/úgy is lesz" effekt. ::))))

Sun Jul 12, 12:00:00 AM 2009  
Blogger alma said...

közben összeomlott a szadesz, - a végén bejön a jóslat: egypártrendszer. A szocik (egykori egypárt) mentheti meg az országot ettől a lázálomtól.

Mon Jul 13, 08:05:00 PM 2009  
Blogger Malvina said...

Nekem már régóta az az érzésem, hogy az orbáni akarnokságnál egy jottányival sem különb a szociké, de a szadeszé sem.
Tölgyessy Péternek nagyon igaza van, amikor azt mondja, hogy a baloldali értelmiség legnagyobbjai sem igazán fogadják el a parlamenti váltógazdaságot. És mert csodák nincsenek, hát minden ennek megfelelően alakult. ::(((

Mon Jul 13, 10:44:00 PM 2009  
Blogger alma said...

oké, de akkor egypárt rendszer lesz megint. Ovi má megmondta, hogy vége a kétpárt rendszernek... Namost a rendszerváltást azért csinálták(tuk) hogy többpártrendszer legyen. Most a végén visszatérés hozzá - hááát egy kicsit snassz, nekem.

Tue Jul 14, 08:42:00 PM 2009  
Blogger Malvina said...

Nem csak kicsit, és nem csak neked. Azt hiszem, tudomásul kell venni, hogy van az a helyzet, amikor a mondás már nem igaz , miszerint ami késik, nem múlik. Mert ami ezt az országot illeti, ami késett, hát az bizony jól elmúlt. ::(((((

Wed Jul 15, 12:12:00 AM 2009  
Anonymous Anonymous said...

ezt érdemeljük ilyenek vagyunk ...

aki kicsit is többlenne ennél nem vállal politikai szereplést...

ez az egész számomra nem több egy focicsapat belsö pletyáinál

emelett sajnos a meccseket rendre elszurják és kicsit sokba kerül nekem

ma

Tue Aug 25, 01:45:00 PM 2009  

Post a Comment

<< Home