Sunday, July 19, 2009

virtuális pénz -. valós hiány

Gazdasági órámon kérdem, ha a pénzpiacon adják veszi a pénzeket, (devizákat), akkor van-e most itt valaki aki eladna nekem 100 forintot 80-ért. Röhögés. Igen ám, de megaméretekben épp ilyen típusú csere történt a pü válságban. A cégek (emberek) igazi dollárt fizettek virtuális értékpapírokért (nyereség reményében, persze…) Mondjuk az AIG (biztosító, világ legnagyobbja) papírját vették 100-on (100 valós dollárért) aztán jött a mega-csőd, mára ez a száz dollár értékű részvény (CDS, vagy akármi) 1 dollárt ért.
Oké, - ez ma már közhely. De most az a befizetett valós 100 dollár (képletes összeg, vigyázat) hiányzik a gazdaságból, ahol most valós pénzekkel kéne előállni. Az „elégetett” virtuális pénz (bedőlt hitel-papírok) valós pénzhiányt okoztak. Szívás. A bankokat ugyan szanálták, de nem nagyon akarnak kölcsönözni (valós pénzt.)
Ez van.

3 Comments:

Blogger Malvina said...

Mondanám, hogy lassan virtuális bankok, virtuális hitelein tengetjük virtuális életünket, de ez így - bármilyen jól hangzik is - nem lenne igaz. Hiszen a virtuális élet is valódi pénzünket és valódi önmagunkat emészti fel.

Tue Jul 21, 10:50:00 AM 2009  
Blogger alma said...

hát igen, a virtualitás olyan mint a mesebeli sárkány, mindent felzabál. Már az se biztos, hogy én igaziból én vagyok - annyi féle virtuális képem forog a világban, nyomkövető rendszerekben, médiában.

Thu Jul 23, 06:35:00 AM 2009  
Anonymous Anonymous said...

az indiánok tudták h a pénz egy démonunk
figyelmeztettek is számtalanszor a fehér emeber ember démona már a földet veszélyezteti...

paradoxon ba keveredtünk egy általunk létrehozott jelkép uralkodik rajtunk.

Tue Aug 25, 11:48:00 AM 2009  

Post a Comment

<< Home