Saturday, December 26, 2009

Tiger Woods és a félrelépés szociálpszichológiája

Tiger Woods, a golf-zseni félrelépett. Nem egyszer, sokszor. (A nők kedvence volt, üldözték, ajánlkoztak, nem hagyták békébe - igaz ő is szerette a kalandokat, nagytermészetű ember. Van ilyen.
Hát, igen. Félrelépett és lebukott, kocsija tönkreverve, feleség kirúgta, szponzorai elhagyják, - milliós jövedelemkiesés - mert nap mint nap újabb csajok jelentkeznek "kártéritésért." A média meg csámcsog... A (képmutató) társadalom fel van háborodva: egy idol...naháááát. Mert Amerikában most a félreizélés a létező legnagyobb bűn. Nem elég bocsánatot kérni – mondja egy hírportál.

Nem elég, mert itt kezdődik az üzlet: külön iparág lett a félrelépő férjek tanácsadó gépezete. Több ezer dollárért elmondják a balhéból kivezető tuti tippet. (Olyanok persze, akinek életükben nem volt még kalandjuk, akiket csajok még soha nem akartak elcsábítani, nem voltak a közönség kedvencei…) Szóval – mondják a tanácsadók - be kell vallani ezt a szörnyű bűnt, - de nem ám akárhogy: fel kell lépni a tévében. Ehhez kell egy fogadó tévé-csatorna, szerki, kommentátor. (Ő szerez egyet, fizetsz a tanácsadónak, tévének…). Ott aztán előírt koreográfiát kell követni: hosszan kell ecsetelni a bocsánatkérést, - igazi könnyekkel sírni a legjobb – aztán egy rehab-centerbe költözni, ahol leszoktatnak a szex drogjáról (Legalább is a közönség azt hiszi, és ez elég…). Pénztár: tanácsadói díj, tévé-promóció, rehab-center, jobb esetben (amennyiben sok a csaj) - némi PR adakozás.

Sok pénz. De megéri. Mert ebben a macerában az a cső, hogy Amerikában, ha ezt végigcsinálod a közvélemény, megbocsát. Azt írják pl., hogy Clinton elnöknek, hivatalból való távozása – a szex-botrány és bocsánatkérés – után nagyobb volt az elfogadottsága, mint pályája csúcsán. A társadalom díjazta, hogy hamut szórt a fejére és becsukta a boltot. Szóval megéri – ez egy megbocsátó társadalom. Igaz, hozzá porba kell magad alázni, de megérdemled, mert a házasságtörés rosszabb, mint egy atombomba. Legalábbis az új vallásosság, meg konzervatív újhullám szerint.

Azt meg természetes antropológiai ténynek kell tekintened, hogy az embert át lehet képezni, félrelépő macho állatból jó családapa, bájos férj és szelíd hivatalnokot lehet faragni némi tévé-sírás, és rehab-center látogatás után. A kefélést meg hagyjuk a tinikre.

Tiger Woods még latolgatja, hogy elmegy-e a tévébe sírni. Nem smakkol neki.
El is hiszem.

Labels: ,

3 Comments:

Blogger András said...

Kedves Alma,

szerintem ezt itthon is lehetne alkalmazni, a politikai félrelépés tekintetében. Egy nagy párt valamelyik kisebb, esetlegesen szélsőséges párttal lép félre, aztán bevallja, bocsánatot kér, hamut szór a fejére. Ennek a csírái itthon már léteznek.
Fejlődünk...
Sok üdv!

Mon Dec 28, 01:27:00 PM 2009  
Blogger Malvina said...

:)
"Nem smakkol neki."

Ha esetleg mégis megtenné, nem is azért fogja megtenni, mint ahogy vannak ezzel még így egy jópáran. Éppen ez a legelkeserítőbb a dologban. ::((

Mon Jan 11, 11:11:00 AM 2010  
Blogger alma said...

András: ez nem elég szexi javaslat...:D

Mon Jan 25, 01:05:00 PM 2010  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home