Sunday, December 06, 2009

USA: Nő az adósság-szakadék

Egyfelől arról beszélnek, hogy egyre aggasztóbb a túlfűtött hitel-piac, másrészt meg hogy a növekvő bizalom miatt egyre keresettebbek a hosszú lejáratú kötvények. (FT 2009. dec. 2.) A kettő valahol rokon persze, mégis ciki. Mert hogy a nagy válság a beteges nagyságú hitelexpanzió miatt (is) jött ránk, most meg megint tul sok a hitelpénz. (Kormányoké elsősorban, de bankoké, cégeké. Háztartások most visszafogják magukat…) Amiből az következik, hogy a központi bankok már megint odadobták a gyeplőt – vagy még inkább: most sem sikerült szabályozni - értelmes korlátok közé terelni - a pénzpiacot. Vagyis nyitott az út a következő válság felé. (Aminek kifizetésére már a világon sehol se nincs pénz.)

Az persze más kérdés,hogy a Wall Street - meg a corporate finance úgy egészében - csípőből visszalő minden regulatív kezdeményezést. Aligha lehetne teljesebb a sakk-matt helyzet. Amiért persze Obama elnököt és kormányát teszik felelőssé odahaza (a pubik), tengeren innen meg Amerikát. Hogy az egészet a bankvilág generálja, arról csend van.

5 Comments:

Blogger Malvina said...

A kakas is csak azt kiabálja, hogy feljött a Nap! Minden másról meg hallgat. Ugyanis ha többről is kukorékolna, bizonyosan hamarabb levágnák azok, akiktől a kukoricát kapja. :))

Tue Dec 08, 12:46:00 PM 2009  
Blogger alma said...

Malvina: nem nagyon értem a metaforát. A bankok (befektetési bankok) nagy bűne ez az egész blokklási manőver - ugy viselkednek mint valami totalitariánus hatalom: csak az megy át, amit ők akarnak. Ebből nagy gáz lehet.

Sat Dec 26, 08:39:00 AM 2009  
Blogger Malvina said...

"Hogy az egészet a bankvilág generálja, arról csend van."

Én erre gondoltam. Mármint hogy látják, tudják, hogy a bankok hatalma überolhatatlan, ezért hallgatnak róla. Egyébként is csak a pillanat a fontos. ::((

Sat Dec 26, 12:16:00 PM 2009  
Anonymous Anonymous said...

miert ne:)

Thu Jan 21, 09:51:00 PM 2010  
Blogger pitor said...

félő, h obamának kell majd elvinnie a balhét, ironikus módon.. rá fogják hárítani, és köv.ciklusra megint az oljabiznisz ül a kormányhoz.
a "nagy csend" meg szerintem egyértelmű jele,h igazából a lobbi irányít.

Mon Feb 15, 12:22:00 AM 2010  

Post a Comment

<< Home