Tuesday, March 15, 2005

alma irja: felejtsd el a multikultit...

azt írja az újság (FAZ) hogy egy kurd lányt megkéseltek egy buszmegállóban. Aztán kiderült, hogy a gyilkosok a lány bátyjai, akik azt mondták, hogy egy tradicionális becsületbeli ügyről volt szó. (A csaj félrelépett, a családnak kell jóvátenni a bűnt.) Vagyis, hogy ne nagyon dumáljon bele az, akinek más elvei vannak, nekik így parancsolja a hagyomány és kész.

Még el se múlt a fejkendő balhé, itt a következő: meddig lehet/kell tolerálni a más kultúra, hagyomány előírásait: gyilkosság esetén nyilván nem érvényes ez a mentegetőzés, de mondjuk a kurd családhagyomány felől mégis. A fivérek ugyanis Inkább elviszik a balhét, de a lányt akkor is megmorderolják, mert így kívánja a törvényük. Habár a bíróság, meg az ítélet még odébb van, de azért el tudom képzelni, hogy esetleg tüntetés is lesz ebből, hogy ti. miért nem hagynak minket saját törvényeink mentén élni, miért kell német törvényt alkalmazni ránk is?

Csak nézegetem az eseményeket, mert még – hálistennek – nem volt ilyen tüntetés. De ez a multikulti valahogy nem akar menni. A legnépszerűbb német politikus, Joska Fischer külügyminiszter tűz alatt van, mert olyan laza (könnyített) vízumpolitikát csinált, minek következtében ömlött befelé a tömeg, de sajnos prostik, alvilági elemek, terroristák is jöttek, és most reszelik a törvényt, nehogy má valami balhé legyen. Ami cirkusz meg akadt, azt Joska Fischerre pakolják, szívjon csak ő egy kicsit.. Igaz, ez más jellegű kavarás, nem a multikultiról szól, de valahogy mégis abba a fiókba tartozik.

Nekem valahogy úgy jön le a dolog, hogy Európa be akar zárkózni. Akkor is, ha friss, fiatal munkáskezekre szüksége lenne. De ne jöjjenek, aki itt van, oké, a többi várjon, vagy maradjon otthon. Mondják. Igaz, a népvándorlás üteme is csökken. (Évente kb. százezerrel kevesebb érkezik az EU-ba.) Azt hiszem itt is egy illúzióval lettünk szegényebbek: nem olyan egyszerű ez a nyitás, meg multikulti. És közben már folyik a vita, hogy vajon Ukrajna Európa részének tekinthető-e, meg arról, hogy Horvátország miért nem. (Most azért, mert Carla dell Ponte a háborus bűnös tábornokok kiadásához kötötte a csatlakozási tárgyalások megkezdését, s az EU úgy néz ki, el fogja fogadni ezt a feltételt. A tábornokok meg fognak érkezni Hágába, akkor meg valami másért nem fog kelleni a balkán. Ez a mini-multikulti is bezárul.

Finito la festa.

csak akkor irogass emileket, ha tudod titkosítani

A Boeing kirúgta főnökét, mert fény derült egy ártatlan liezonra a 68 éves, válófélben lévő sztár-menedzser és egy ezer mérföldnyire dolgozó al-főnök asszony között (48 éves, szingli) között.
Fény derült? Csak ha finomkodni akarunk. Magyarán: belekotortak a főnök emiljeibe, oszt találtak ezt meg azt, rohantak vele az igazgató-tanácsba feljelenteni, ott aztán meg is hozták a döntést. A CEO nem tagadott, azonnal lemondott (amire megkérték) és elhúzott (2.1 millával). Állítólag a Wall Street Journal egyik szerkesztője megjegyezte: ha ez a főnök netán Airbus-nál (Franciaországban) dolgozott volna még fizetésemelést is kapott volna. (Ami persze csak vicc…) A lebukott pár női tagja – egyelőre úgy látszik – marad. A CEO-t meghurcolták, - neokonék csámcsogják, fényképével tele van a sajtó, világszenzáció lett. Az már nem baj, hogy egy éve ugyanez a cég a Pentagon megvesztegetéséért került címoldalra.
Azt viszont senki se kérdezte, hogy mi van a levéltitokkal, meg hogy szabad-e turkálni más emiljében, meg érdemes-e feljelentős kollégát tartani a házban? Nem kérdezte senki, mert hogy ezt szabad, sőt kötelesség: ma már külön kütyü figyeli a cégen belüli emil-forgalmat, mellette-felette olykor még van kiértékelő osztály is, nehogy má… Ezen túlmenően persze van jogod a magánélethez, és van természetesen mindenféle szabadságjogod is….
Túl a love story-n, íme a tanulság: jegyezd meg, az emil nyilvános publikációs forma, olyan, mint valami média: nagyon sokan olvassák, sokféle fórumon, sokféle szempontból. Itt nincs olyan, hogy levéltitok. Hiába van benne a szabadságjogokban. Csak az elmúlt két évben hány – különböző tartalmú – botrány kiváltó oka, bizonyító anyaga volt az emil! Ha tehát bizalmas dolgokat irogatsz, szerezz be hozzá egy titkosító programocskát. A Big Brother nem a tévében van, ott kotor a leveleid között. A fenti esetben a cég etikai kódexét védte, máskor a pornográfia ellen küzd, vagy a terrorizmus ellen harcolt. Te meg csak gyanús lehetsz. De gondolom ezt már te is sejted…De ha így megy a dolog, egy idő után már a titkosító szerkentyű sem lesz elég. Ezért aztán lehet, hogy fel fog lendülni a hagyományos (kopertás, bélyeges, lassú) postai levélforgalom. Abba ugyanis már nem kukkol senki.